Izvor: B92, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burne reakcije oko privilegija

Beograd -- Zakon o Narodnoj Skupštini pokrenuo je brojne polemike u javnosti.

Nakon buke koja se u javnosti podigla oko predloga Zakona o Narodnoj Skupštini, prema kome bi poslanici imali beneficirani radni staž i plate koje dostižu 160 hiljada dinara bruto, odnosno oko 80 hiljada neto, Demokratska stranka Srbije pokrenula je razgovore sa poslaničkim grupama u parlamentu kako bi izmenili odredbe koje definišu privilegije za poslanike.

DSS je saopštila da Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i poslanici moraju da imaju dostojanstvo i ugled, koji je saglasan važnosti parlamenta, ali se mora pronaći "prava mera u skladu sa trenutnom društvenom i ekonomskom situacijom u zemlji". Koliki ugled, saglasno važnosti svojih profesija, imaju, recimo, hirurzi, sudije ili profesori?

Ministarstvo finansija smatra da treba zadržati jedinstven način utvrđivanja plata i drugih primanja u svim državnim organima i da nema osnova za uvođenje posebnih prava za poslanike, kaže se u odgovoru ovog ministarstva na primedbe grupe od 250 poslanika na Predlog zakona o Narodnoj skupštini Srbije.

Predložene odredbe da se samo jednom korisniku budžeta - Skupštini, plate i druga primanja utvrđuju po posebnim kriterijumima, onemogućilo bi precizno planiranje budžetskih sredstava za tu namenu i stvorilo bi obaveze za koje nisu obezbeđena sredstva u budžetu Republike, što bi bilo u suprotnosti za Zakonom o budžetskom sistemu. Ministarstvo ističe da nema osnova za za uvođenje tog prava samo narodnim poslanicima.

Opširnije u Temi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.