Bugarin: Kursu preti šok

Izvor: S media, 01.Dec.2010, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin: Kursu preti šok

Miloš Bugarin, predsednik PKS, o porezu za bogate, aranžmanu s MMF, nestašicama: Guverner mora brže da interveniše narednih dana.

Siguran sam da će uskoro doći do ozbiljnijih investicija srpskih kompanija u Hrvatsku, ali i do zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Sada su i privrednici i političari s obe strane granice svesni da je neophodno jačanje regionalne ekonomije, jer samo udruženi možemo da ublažimo posledice krize i budemo konkurentni - kaže u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za ”Novosti” predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, posle susreta Tadića i Josipovića u Zagrebu.

* Otvaraju se vrata našim privrednicima u regionu i svetu, a politika i biznis u Srbiji nikako da nađu zajednički jezik. Poslednji primer je poziv bogatima da vrate državi deo svog bogatstva...



- Poziv predsednika Tadića shvatio sam na sledeći način: da postoji moralna obaveza ljudi koji su u ovoj zemlji ostvarili određene privilegije i stekli bogatstvo da deo toga treba da vrate Srbiji, odnosno privredi i državi, koja je u ovom momentu u popriličnom problemu i krizi.

Blokirano više od 63.000 firmi

* Koliko firmi ima problema sa likvidnošću?

- Situacija je katastrofalna, a to je možda i blaga reč. Više od 63.000 firmi ima blokirane račune. Bilo bi ih još više, da mnogi, u međuvremenu, nisu otišli u stečaj. Da nije bilo podsticajnih kredita za likvidnost, situacija bi bila još gora i zato bi plasiranje tih kredita trebalo da se nastavi i u 2011.

* Da li je moguće oporezovati bogate posebnim zakonima i kako utvrditi njihovu stvarnu imovinu?

- To je najbolje regulisati kroz zakone. Naravno, ne bi bilo dobro da ti propisi budu drakonski i neafirmativni i da sutra oteraju domaći kapital iz Srbije. Jer, nosioci velikog biznisa su i pokretači razvoja.



* Privrednici poručuju da su spremni da plate porez na dobit, ali traže i da država nešto uradi za njih, za početak da ih tretira isto kao strane kompanije?


- Privrednici su tu apsolutno u pravu. Bilo bi dobro da i srpske kompanije dobiju podsticaje pod istim uslovima koje Vlada daje stranim firmama.



* Koliko su realna upozorenja o mogućim novim, naglim kursnim šokovima pred kraj godine, kada se prave završni računi, ali i stižu doznake iz inostranstva?


- Ne isključujem ni tu mogućnost. Ipak, očekujem da će NBS i guverner, poučeni iskustvom iz prethodnog perioda, brže intervenisati i raditi preventivno kako bi sprečili velike kursne šokove, jer to stvara ogromne probleme kompanijama, a mnoge može dovesti na rub opstanka.

Radimo nezavisno od vlasti

* Unija poslodavaca optužila je ministra Milosavljevića da je izazvao međunarodni skandal jer je poslao pismo trgovačkim firmama da se učlane u novu asocijaciju poslodavaca koju pravi PKS...

- PKS već duže vreme radi nezavisno od Vlade na formiranju udruženja poslodavaca, sa članstvom na dobrovoljnoj bazi, i to nije nikakva fantomska organizacija. Naša ideja je da nova asocijacija ima reprezentativnost i snagu da sa vlastima vodi dijalog na važne socijalne i ekonomske teme.

* Tadić je upozorio na rast cena kao negativan efekat fluktuirajućeg kursa. Na sastanku guvernera i ministara poljoprivrede i trgovine kod premijera, ugovoren je paket mera za stabilizaciju cena hrane. Da li je to dovoljno?

- Naša država, po običaju, umesto preventivno, deluje kada se šteta već dogodi. Sada pokušavamo da lečimo posledice loše agrarne politike. Zbog skromnog budžeta za srpsko selo, koji je, umesto da bude podsticajan imao socijalan karakter, došlo je do vrtoglavog rasta cena osnovnih životnih namirnica i nestašica.

* Ministar Milosavljević za nestašice mleka krivi Dinkića, on Dragina, a ministar poljoprivrede monopoliste. Na kome je najveća odgovornost?

- Deo odgovornosti snosi cela vlada. Umesto što se prepucavaju, bilo bi bolje da su na vreme definisali mnogo veći agrarni budžet od trenutnog.

* Iz Vlade nam poručuju da su nestašice sređene, a rafovi i dalje prazni. Hoće li se stanje na tržištu stabilizovati?

- I ne očekujem da iz Vlade poručuju nešto čime će plašiti narod. Ali, građanstvu treba reći istinu: nestašicu mleka nemoguće je rešiti ako se ne uveze.



* Vlada je upravo postigla sporazum o šestoj tranši aranžmana sa MMF, a i dalje ima stručnjaka koji smatraju da je taj sporazum loš po srpsku privredu?


- Pametno je što je Srbija ušla u aranžman sa MMF pre godinu i po, kad je počela kriza, jer je zahvaljujući tome uspela da održi makroekonomsku stabilnost. Međutim, ono što su očekivali i MMF i privreda - ozbiljnije smanjenje javne potrošnje, redukcija broja činovnika, restrukturiranje javnih preduzeća, donošenje zakona o javno-privatnom partnerstvu - to se nije dogodilo.

* Šef države najavljuje rekonstrukciju Vlade, ali dodaje i da je pitanje da li će biti snage da se ona i sprovede...

- Zaista ne vidim koji bi veliki efekti bili od rekonstrukcije Cvetkovićevog kabineta, pogotovo što je predizborna godina. Možda bi administracija bila manja, ali je pitanje da li bi bila efikasnija, što je za privredu mnogo bitnije. Krupne, sistemske reformske poslove koje sam naveo moraće da uradi neka nova vlada, jer oni zahtevaju duži period od godinu dana.

D. Milinković

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.