Izvor: B92, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugari nezadovoljni statusom

Bosilegrad -- Pripadnici bugarske nacionalne manjine u Bosilegradu, nezadovoljni statusom, traže prava za tu manjinu u Srbiji.

Pripadnici bugarske manjine od države Srbije, ali i Brisela i Sofije, traže da Srbija poštuje zakone koje je donela, da bugarskoj manjini budu omogućeni školovanje na maternjem jeziku i službena upotreba bugarskog jezika pred organima vlasti, kao i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

Od Srbije se traži i da se ogradi od nekih postupaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz prošlosti, da poštuje kulturni i nacionalni identitet Bugara, podstiče ekonomski razvoj tog kraja i stvara uslove za delovanje tržišne ekonomije i pravne države.

Traži se da opštini Bosilegrad budu vraćena sela Klisura, Božica i Topli Dol, koje su opštini Surdulica pripojene posle Drugog svetskog rata.

Od Bugarske se traži pomoć u obnavljaju nacionalnog identiteta, a od EU aktivno prisustvo i posmatranje položaja bugarske manjine u Srbiji.

Izjavu su potpisali Kulturno-informativni centar bugarske manjine, Matica Bugara u Srbiji i Demokratski savez Bugara, koji rade u Bosilegradu.

Agošton kritikovao Nacrt zakona o manjinskim savetima

Lider Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton kritikovao je Nacrt zakona o izboru manjinskih nacionalnih saveta jer u javnu raspravu nisu bili uključeni predstavnici političkih partija vojvođanskih Mađara.

Agošton je u otvorenom pismu direktoru Službe za ljudska i manjinska prava Petru Lađeviću ocenio da nije dovoljno što su u javnu raspravu bili uključeni predstavnici manjinskih nacionalnih saveta, za koje je kazao da su "u direktnoj materijalnoj zavisnosti od budžeta Srbije".

"Takav Vaš postupak, u stvari, ima za cilj da se ne obavi suštinska rasprava o Vašem predlogu zakona", ocenio je Agošton.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.