Izvor: Blic, 29.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet prošao, sumnje ostale

Budžet prošao, sumnje ostale

Budžet Republike Srbije usvojen je juče glasovima 130 prisutnih poslanika. Međutim, u kuloarima se moglo čuti da za izglasavanje Zakona o budžetu za 2006. godinu, kabinet Vojislava Koštunice može da zahvali Okružnom tužilaštvu u Beogradu i MUP-a Srbije.

Tužilaštvo je, naime, dan uoči glasanja o budžetu naložilo policiji da ispita sumnje o podmićivanju poslanika. Rasprava o budžetu tako se juče ispreplitala sa pričom o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korupciji poslanika. U skupštinskom holu smenjivale su se i informacije o tome da li su dojučerašnji poslanici G17 plus Sovranije Čonjagić i Vesna Lalić-Dragović legalno smenjeni ili su njihove ostavke falsifikovane. Istovremeno, u najboljem pijačnom maniru moglo se čuti i ko je šta tražio za budžet.

Policija saslušava

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je da je policiji juče stigao zvaničan dopis tužilaštva kojim se traži da se ispita da li je poslanicima u republičkom parlamentu nuđen novac da bi glasali protiv usvajanja budžeta.

- Očigledno je da ta pojava postoji - rekao je Jočić. On je dodao da policiji ostaje da vidi ko je nudio novac i koliko.

Predsednik Skupštine Predrag Marković izjavio je da ga je okružni tužilac juče zvanično obavestio da je od MUP-a zatražio da obavi istražne radnje i da nisu navedena imena poslanika sa kojima MUP Srbije želi da razgovara.

Poslanik SDP Ljiljana Nestorović na potez Okružnog tužilaštva reaguje ocenom da je poslanicima pred glasanje o budžetu ostavljena opcija - podrška Koštunici ili zatvor.

- Pa ko će sada da glasa protiv budžeta. Dovoljno je da se ima uvid u listing sa glasanja, pa da se sumnja da neko nije glasao jer je dobio novac. Ovo je najdirektniji uticaj izvršne i sudske vlasti na parlament jer da nijek oni bi reagovali još pre par mesecik kada je jedan poslanik sa govornice tvrdio da mu se nudi mito - ocenila je ona. S njom se složio i generalni sekretar SRS Aleksandar Vučićk koji kaže da je SPO dobio upravljanje 'Geneksom' za podršku budžetu.

- Policija treba da sprovede istragu da li su poslanici podmićivani. Očigledno je da je bilo nekih ponuda, ali ako se ovakva akcija otvara samo dan pre glasanja o budžetu, a onda se sve obustavi, treba da odgovaraju oni koji su akciju pokrenuli - rekao je Vučić.

Ministar finansija Mlađan Dinkić demantovao je da jedna stranka rukovodi 'Geneksom', ali je poslanik SPO Sonja Čeković potvrdila da koalicioni sporazum predviđa da ova stranka dobije mesto direktora 'Jata' i 'Geneksa'. Dok je Dinkić bio zadovoljan usvajanjem budžeta i ekonomskih zakona, kao potpredsednik stranke bio je 'razočaran moralnim padom dvoje poslanika njegove stranke'.

Falsifikati

Sama sednica Administrativnog odbora na kojoj su oduzeti mandati Čonjagiću i Lalićevoj, kao i sve sednice sa sličnom temom, dovela je u pitanje legitimnost parlamenta. Naime, na toj sednici konstatovane su blanko ostavke tih poslanika koje su oni potpisali kada su postali poslanici G17 plus, ali su kasnije stigli papiri da Lalićeva i Čonjagić povlače te ostavke.

Poslanica SDP Ljiljana Nestorović, a nešto kasnije i šef poslaničke grupe DS Dušan Petrović, izneli su dokumente po kojima se vidi da je Lalićeva dostavila u nedelju odluku o povlačenju ostavke u 11.15, a da je njena blanko ostavka aktivirana u 11 časova. Petrović smatra da je falsifikovano vreme kada je podnet zahtev za oduzimanje mandata tim poslanicima jer delovodni brojevi pod kojima su zavedena ta pisma govore da su, iako piše da su ostavke aktivirane u 11 časova, na pisarnici zavedene posle odluka o povlačenju ostavki. On je ocenio da bi zbog zloupotrebe službenog položaja trebalo da odgovaraju predsednik parlamenta Predrag Marković i sekretar Skupštine Marko Danilović i protiv njih najavio i krivične prijave. Marković je samo potvrdio da je dobio neka dokumenta od Petrovića i dodao da 'ne komentariše izjave već činjenice'. Stevan Lilić, ekspert za ustavna pitanja Mandati oduzeti suprotno Ustavu

Administrativni odbor Skupštine Srbije postupio je protivustavno kada je na osnovu blanko ostavki konstatovao prestanak mandata poslanicima G17 plus Vesni Lalić i Sovraniju Čonjagiću, kaže za 'Blic' profesor Stevan Lilić, ekspert za ustavna pitanja i predsednik udruženja 'Pravnici za demokatiju'.

- Ustavni sud Srbije doneo je odluku da su poslanici vlasnici mandata. Blanko ostavke su deo političkog folklora i nemaju pravno obavezujuću snagu. One na sudu ne mogu biti uvažene - tvrdi Lilić. On upozorava da je reč o još jednom pravnom i političkom skandalu koji 'potvrđuje da je politički život u Srbiji pao na najniže grane od vremena Slobodana Miloševića'.

Politički analitičar Vladimir Goati zaprepašćen je oduzimanjem mandata dvojici poslanika G17 plus nakon što su, kako tvrde, povukli blanko ostavke.

- Ako je to tačno, reč je o flagrantnom kršenju kojim se nastavlja situcija iz septembra, kada su dvojica poslanika postavljeni na mesta zamenika ministra, čime im je prestao poslanički mandat, da bi potom Administrativni odbor tu dvojicu građana ponovo promovisao u poslanike - rekao je Goati.

- Ne možete da zakujete svoju buduću volju i svako ko potpiše blanko ostavku može i da je povuče - rekao je Goati.

- Postizborne krađe Miloševićevog razdbolja pretvorile su se u otimanje mandata i u tom pogledu je Srbija devijantan slučaj u odnosu na ostale, gde takvih primera nema - ocenio je on.

Upitan kako se može sprečiti trgovina uticajem i mandatima, Goati je rekao da je Ustavni sud, kada je doneo odluku iz 2003. godine da su poslanici vlasnici mandata, trebalo da izda i sugestiju zakondavcu da usvoji odredbe po kojima mandat prestaje ako poslanik pređe u drugu stranku. D. V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.