Bubalo: Završetak mandata vlade

Izvor: Politika, 03.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubalo: Završetak mandata vlade

Ova vlada nema nijedan razlog da kalkuliše i želi izbore što pre, rekao je ministar privrede

Ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je juče da Vlada Srbije, "ili stožer te vlade" (Demokratska stranka Srbije), nema nijedan razlog da kalkuliše i želi izbore što pre. Na konferenciji za novinare posle redovne sednice vlade, Bubalo je rekao da se sa donošenjem novog ustava "mandat vlade prirodno završava" i da se sada samo čeka dogovor između političkih stranaka o rokovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za izbore.

"Tu je početak i kraj svega. Ne mogu ništa više da kažem, da li će biti predsednički i parlamentarni izbori zajedno i koji će datum biti – čekamo dogovor političkih stranaka", istakao je Bubalo.

Ministar je prethodno rekao da je vlada na jučerašnjoj sednici usvojila Memorandum o budžetu i ekonomskoj i fiskalnoj politici za 2007. godinu, sa projekcijama za 2008. i 2009. godinu, ali da će budžet za sledeću godinu usvojiti nova vlada.

Budžet za sledeću godinu, po zakonu, mora da se usvoji do kraja tekuće godine, a ukoliko se taj rok propusti, aktivira se privremeno finansiranje države koje može trajati tri meseca. To se dogodilo i prethodnoj vladi Zorana Živkovića, budući da su prevremeni izbori bili u decembru 2003. godine. Budžet za 2004. godinu je pripremila upravo ova vlada, da bi ga Skupština Srbije usvojila 23. marta te godine.

Ekonomista Jurij Bajec objašnjava u izjavi za "Politiku" da Bubalova izjava može da znači da će parlamentarni izbori biti u decembru, ali, takođe, može da znači i da će biti u januaru ili februaru. U svakom slučaju, privremeno finansiranje nije ništa "strašno". Prema njegovim rečima, budžet je najvažniji dokument koji jedna vlada donosi za godinu dana (reč je, kako navodi, o 40 odsto bruto domaćeg prihoda, odnosno o tome kako će se prikupljati i deliti) i logičnije je da to bude posao za sledeću vladu i sledeći skupštinski saziv. Jer, to može biti vlada sa drugačijim viđenjem ekonomije u naredne četiri godine.

Osim što je logično da se ovaj posao prepusti sledećoj vladi, ovakva odluka aktuelne vlade može značiti još nešto – da, recimo, izbegava da se sa budžetom pojavi pred poslanicima, budući da se on usvaja u formi zakona za koji je potrebna podrška više od polovine poslanika u Skupštini.

Bajec dodaje i da bi bilo najbolje da se izbori održe što pre. "Za građane je bolje da vreme od raspisivanja do održavanja izbora bude što kraće, jer se, poznato je, u vreme predizbornih kampanja državne pare lagodnije troše", ističe Bajec.

Inače, ministar Bubalo je juče rekao, odgovarajući na pitanje novinara, da su sednici vlade prisustvovala dva ministra iz G17 plus, a da konstatovanje ostavki članova vlade iz te stranke zavisi od toga kada će predsednik Skupštine tu tačku staviti na dnevni red parlamenta.

B. Baković

[objavljeno: 03.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.