Izvor: B92, 14.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brza skupština za evrointegracije

Beograd -- Srbija može 2009. da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ocenio bivši ministar spoljnih poslova Italije i predsednik Instituta "Ipalmo" Đani de Mikelis.

De Mikelis je na okruglom stolu "Srbija u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji" rekao da se nada da će u Srbiji biti formirana vlada koja će, kako je rekao, biti u stanju da shvati smisao koji su preneli birači,

On je rekao a su poslednji parlamentarni izbori u Srbiji označili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraj jedne faze koja je trajala 15 godina. Sada Srbija, kao i sve zemlje u regionu, mora da pripremi svoje institucije za procese evropskih integracija.

"I ovaj seminar je jedan mali doprinos da bi parlamentarni sistemi svih zemalja regiona u što boljoj meri konvergirali sa Evropskom unijom. Uveren sam da je dobra stvar što baš Italija, primerom svojih političkih institucija i Univerziteta, 'na prvoj liniji' može pomoći Srbiji u poboljšanju funkcionisanja parlamentarnog sistema i kapacitetima zemalja Balkana u njihovom nastojanju da se pridruže Evropi", kaže De Mikelis.

Iako Srbija, u odnosu na ostale zapadnoevropske zemlje, ima najbolji institucionalni okvir i intenzivno se bavi procesom evropskih integracija, u zemlji za ove procese nedostaje politička volja, ocenio je bivši predsednik narodne skupštine Oliver Dulić.

"Ono što suštinski fali i na čemu će morati da se radi u mesecima i godinama koje se nalaze pred nama jeste politička volja. Jedan džentlmenski dogovor svih partija da je proces EU integracija nešto što nema alternativu i da je to nešto u čemu svi zajedno treba da učestvujemo jer možete i sami da zamislite koliko bi problema stvorilo ukoliko bi skupština radila dinamikom kojom je radila do sad", rekao je Dulić.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević kaže da se pridruživanjem Evropskoj uniji mnogo više dobija nego što se gubi.

"Mi postajemo deo jedne šire zajednice u kojoj se ljudi slobodno kreću, u kojoj se robe slobodno kreću, u kojoj se novac potpuno slobodno kreće, u kojoj uživamo sva prava socijalne zaštite kao i svaki drugi. U kojoj, će na kraju krajeva, jedan od jezika biti i srpski jezik", kaže Kovačević.

Na panelu o pridruživanju Evropskoj Uniji učestvovali su i ambasador Italije Alesandro Merola, Paolo Gučanti iz Spoljno-političkog odbora Poslaničkog doma Italije, kao i dekan Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.