Brok: Ren previše obećava Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brok: Ren previše obećava Srbiji

BRISEL - Član nemačkih vladajućih demohrišćana i poslanik u Evropskom parlamentu Elmar Brok izjavio je da se snažno zalaže za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, kao i za njegovo stupanje na snagu što je pre moguće, ukazujući da Evropska unija još nije ispunila uslove za proširenje.

Kada je reč o budućem proširenju EU na zapadni Balkan uključujući i Srbiju, Brok smatra da o tome treba pitati Republiku Irsku i Češku koje još nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ratifikovale Lisabonski sporazum, jer bez njega proširenje nije moguće.

Neratifikacija "Lisabona" odgovorna za neproširivanje

"Oni koji nisu ratifikovali Lisabonski sporazum odgovorni su za odgađanje proširenja EU, nije problem u Nemačkoj, mi nismo protiv proširenja, ali najpre moramo reformisati EU na odgovarajući način", rekao je Brok za Politiku i dodao da iako EU još nije ispunila uslove za proširenje, Nemačka "veoma snažno podržava proširenje na Srbiju i Balkan".

"Srbija je ključna zemlja zapadnog Balkana čiji su građani na poslednjim izborima zauzeli veoma proevropski i odgovoran stav. Znamo da bez Srbije u EU nema dugoročnog mira i stabilnosti na Balkanu."

Što se Srbije tiče, ocenio je Brok, Lisabonski sporazum nije jedina prepreka u evrointegracijama.

"Zalažemo se da se proces pridruživanja sa Beogradom nastavi što pre ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To je veoma važna poruka u ovom trenutku i sledeća faza je integracija."

Dva aršina za Srbiju i Hrvatsku

"Kritikovao sam Holandiju i Belgiju zbog toga što insistiraju na uslovu pune saradnje Srbije sa Haškim tribunalom već sada u fazi ratifikacije SSP, a Hrvatska je uslovljena hapšenjem Ante Gotovine tek kada je došlo na red otvaranje pregovora o članstvu .

Dakle, ako uzmemo za primer Hrvatsku, odmah bi trebalo da počnemo da ratifikujemo SSP sa Srbijom i da on stupi na snagu što je moguće pre", rekao je Brok.

SSP je dalek, vize su realnije

U novembru prošle godine Brok je, kako navodi Politika, oštro kritikovao komesara za proširenje EU Oli Rena zbog izjava o proširenju i savetovao Evropskoj komisiji da svim snagama potpomogne ratifikaciju Lisabonskog ugovora.

"Mislim da komesar Ren pokušava da razdvoji ova dva pitanja, ali to sigurno neće pokidati vezu između proširenja EU i Lisabonskog ugovora kojim se proširenje reguliše. Bilo bi od pomoći da objasni tu vezu."

"Komesar Ren daje previše nade građanima zapadnog Balkana, zbog kojih se oni posle s pravom ljute, kada se obećanja ne ostvaruju. Ljudima treba objasniti vezu sa "Lisabonom" da bi bolje razumeli na čijoj strani je odgovornost. Verujem, takođe, da će uskoro biti ispunjeni bezbednosni uslovi za ukidanje viza građanima Srbije, što je veoma važno, posebno za mlade u vašoj zemlji", rekao je Brok.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.