Brnabićeva sa premijerom Bugarske: Želimo zajedničko energetsko tržište

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 16:15

Brnabićeva sa premijerom Bugarske: Želimo zajedničko energetsko tržište

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić organizovala je ispred Palate Srbija svečani doček za bugarskog kolegu Kirila Petkova koji danas boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Novi predsednik bugarske vlade prethodno je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Petkov je izabran za premijera u decembru, a ovo je njegova druga poseta stranoj zemlji od početka premijerskog mandata.

Pre toga Petkov je boravio u zvaničnoj poseti Republici Severnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Makedoniji.

Predsednici vlada Bugarske i Srbije Ana Brnabić i Kiril Petkov, posle sastanka naglasili su da su Sofija i Beograd između ostalog zainteresovani i za zajedničko gasno i energetsko tržište.

Predsednica Vlade Srbije rekla je na konferenciji za novinare da bi ona "išla i dalje" - na zajedničko energetsko tržište koje bi donelo veću konkurentnost privrede obema zemljama.

Svima bi nam to doneo benefite i između ostalog mogli bismo da gradimo više kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

"Vidim da to možemo da uradimo vrlo brzo", rekla je Brnabić koja je sa Petkovim razgovarala i o podršci Srbiji na polju evrointegracija, otvaranja klastera kao i o organizovanju specijalizovanog poslovnog foruma u septembru u Pirotu ili Dimitrovgradu na kojem bi bili predstavljeni potencijali za investiranje.

Bila bi, kako kaže, dobra i kvadrilaterala Srbije, Bugarske Rumunije i Grčke jer bi to doprinelo većoj energetskoj stabilnosti, što bi trebalo da bude jedna od važnih tema nakon izbora.

Premijer Bugarske izrazio je uverenje da bi Balkan, gde živi 65 miliona ljudi, uz uklanjanje granica i zajedničko gasno i energetsko tržište mogao da postane najbrže astući region.

To je deo naše vizije, potencijal postoji, rekao je Petkov.

Brnabić je bugarskom kolegi poželela mnogo sreće u poslu i naglasila da će imati punu podršku i Srbije i njenu lično kako bi radili zajedno i uspostavili snažnije i bolje odnose, kako političke tako i ekonomske.

Prema njenim rečima, saradnja dve zemlje može biti još bolja, u pogledu trgovine, ekonomije i zajedničkih investicija.

Predano ćemo raditi u tom cilju, naglasila je ona i zahvalila na tome što je Petkovu kome je ovo druga zvanična poseta prva poseta bila Severnoj Makedoniji što, kako je naglasila, pokazuje podršku regionu.

Rekla je da je Srbiji zbog regionalne stabilnosti ZB važno da vidi napredak na evropskom putu i naših partnera u Severnoj Makedoniji, Albaniji i BiH. Zahvalila je Bugarskoj što pokazuje posvećenost u rešavanju svih otvorenih pitanja kako bi svi imali jasnu evropsku perspektivu.

Brnabić, je naglasila da Petkovu ovo nije prva poseta Srbiji da je bio i za vreme mandata ministra kada je posetio Dimitrovgrad, kada su počeli razgovore o unapređenju ekonomske i trgovinske saradnje.

"Danas smo te razgovore nastavili o organizovanju specijalizovanog poslovnog foruma, koji bi se održao u septembru ili u Pirotu ili Dimitrovgradu sa učešćem visokih delegacija na kojima bi bili predstavljeni potencijali za investiranje".

Navela je da Srbija ima plan proširenje našeg gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, a da se razgovara sa Bugarskom da proširimo i njihove skladišne kapacitete - kako bi tamo imali deo što je, kako je naglasila važno u vreme ovakvih kriza koje neće proći brzo.

Naglasila je da je 2021. godina bila rekordna u ekonomskim odnosima dve zemlje i iznosila je 1,3 milijarde evra.

To je rekordna godina u našoj ekonomskoj saradnji i pokazatelj onoga što možemo zajedno da uradimo ako budemo zajedno radili.

Po rečima Petkova za Sofiju je važna regionalna povezanost kao uslov za ekonomski razvoj, a sa akcentom na energetsku povezanost.

Zajedno smo mnogo jači i u pregovorima sa državama van regiona, naša grčka veza je prioritet za Bugarsku kako bismo imali direktan pristup tečnom gasu.

Prema njegovim rečima postoji veliki potencijal za ujedinjeno tržište gasa

"Verujem da će mo to uspeti" rekao je i dodao to podrazumeva povezanost i sa Severnom Makedonijom i Grčkom i Srbijom i Rumunijom.

"Cilj nam je da svi budemo objedinjeni u jedno tržiste", rekao je on i naglasio da je Bugaska ne samo prijtelj Srbije veh i partner na polju evrointegracija.

Premijri Srbije i Bugarske, kako je rečeno, dogovorili su se i da budu u direktnoml ličnom konkatku kako bi se rešavala pitanja koja se tiču manjina, a čijem će boljem položaju doprineti i gasni interkonketor, i novi putevi i železnička pruga.

Dačić sa Petkovom: Želja Bugarske je da se fokusiramo na budućnost

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se danas sa predsednikom Vlade Republike Bugarske Kirilom Petkovom.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić čestitao je Petkovu izbor na funkciju predsednika Vlade i izrazio zadovoljstvo da je Srbija među prvim zemljama koje je premijer Bugarske postio od stupanja na dužnost. Dačić je istakao da Bugarsku smatramo posebno važnim partnerom i prijateljskom zemljom i izarazio spremnost da sa svoje strane radi na jačanju saradnje dve zemlje, kao što je to činio i na prethodnim funkcijama.

Premijer Petkov je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije posete Srbiji, ukazujući da je kod svih zvaničnika u Srbiji naišao na srdačan prijem i spremnost i otvorenost za saranju. Istakao je da je Srbija važan partner za Bugarsku i da dve zemlje imaju dobru saradnju na svim poljima. "Želja Bugarske je da se fokusiramo na budućnost i da kroz jačanje saradnje, infrastrukturnih i privrednih veza stvorimo jednu novu sliku Balkana", istakao je Petkov.

On je ponovio da Srbiju doživljavaju kao prijateljsku zemlju i da su spremna da pomognu u procesu evropskih integracija Srbije. Čestitao je predsedniku Narodne skupšitne na uspešno sprovedenim ustavnim reformama koje će sutra biti potvrđene u Narodnoj skupštini.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i predsednica grupe prijateljstva sa Bugarskom u Narodnoj skupštini Vesna Ivković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.