Brnabić novo-stara premijerka, sasvim realno

Izvor: B92, 07.Nov.2019, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić novo-stara premijerka, sasvim realno

Beograd -- Direktor agencije FaktorPlus Vladimir Pejić, komentarišući predstojeće parlamentarne izbore, ocenio da je realno da Ana Brnabić bude stara-nova premijerka.

Međutim, on ističe i da je vrlo moguće da veći deo sadašnjeg sastava njenog kabineta ne bude u vladi posle izbora.

Kada je reč o sastavu vladinog kabineta nakon izbora, koji bi trebalo da se održe krajem marta ili početkom aprila 2020. godine, Pejić smatra da će situacija biti drugačija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i da su potrebna određena "provetravanja".

"Očekujem da veći deo aktuelnog sastava vlade ne bude u novom sastavu vlade", istakao je on sinoć u emisiji "Oko" na RTS.

Kako kaže, uvek je potrebna "sveža krv", a rekonstrukcije vlade su dobar korak, jer, dodaje, pozitivno utiču na ministre da bolje rade i da ne osećaju potpunu sigurnost.

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Vučićević ističe da su rekonstrukcije vlade u funkciji političkog marketinga, i rezultat procene da se tako šalje poruka gradjanima u Srbiji da se oni koji ne rade dobro kažnjavaju i isključuju iz sastava vlade i onda to gradjani prihvate kao znak da mora da se radi brže, jače i bolje ako bi neko želeo da ostane u vladi.

On ne može da tvrdi da će Ana Brnabić ostati na čelu srpske vlade nakon izbora, ali smatra da je napravila neke korake u poslednje vreme koje joj ojačavaju tu poziciju, a da će mesta u vladi biti i za one koji su iskazivali podršku predsedniku Srpske napredne stranke.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović kaže da to ko će biti na čelu nove vlade u Srbiji nakon izbora zavisi od mnogo faktora, pa i od ličnog utiska svakog gradjanina.

Drugi faktor, kaže on, zavisi od toga kako je javnost evaluirala rad odredjenih ministara, da li su imali rezultate u skladu sa izbornim obećanjima i programom vlade, kao i da li su potresali vladu i njen mandat njihovim odredjenim aferama.

"Ja mislim da o tome prosuđuju birači na izborima, kao i oni koji artikulišu tu volju, a to su vrhovi političkih partija", zaključio je Orlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.