Brnabić na sastanku Centralno-evropske inicijative: Srbija okrenuta regionalnoj saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2021, 17:46

Brnabić na sastanku Centralno-evropske inicijative: Srbija okrenuta regionalnoj saradnji

Predsednica Vlade Ana Brnabić učestvovala je danas, putem video linka, na Samitu Centralno-evropske inicijative (CEI) koji se održava u Budvi i istakla da je Srbija okrenuta regionalnoj saradnji.

Centralni deo Samita bio je panel šefova delegacija na kojem su uz predsednicu vlade, između ostalih, učestvovali i predsednik Vlade Slovenije Janez Janša, predsednik Vlade Bugarske Stefan Janev, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i ministarka za evro-atlantske integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i potpredsednica Vlade Ukrajine Olga Stefanišina.

Predsednica Vlade Srbije, kako je saopšteno, zahvalila se Crnoj Gori na organizaciji ovog skupa i naglasila da Srbija, sa velikim zadovoljstvom, učestvuje u svim regionalnim inicijativama koje mogu dovesti do boljeg života građana.

"Članstvo u Evropskoj uniji ostaje glavni spoljnopolitički cilj Srbije. Na osnovu svih reformi koje smo sproveli i koje sprovodimo, i vođena rezultatima koje je Srbija ostvarila, očekujemo pozitivne signale iz Evropske unije u Briselu tokom decembra i u toku slovenačkog predsedavanja EU", navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, Srbija paralelno sa ovim aktivnostima, radi na povezivanju regiona i omogućavanju bržeg i lakšeg protoka ljudi, robe i usluga.

"Srbija je pokrenula i Inicijativu Otvoreni Balkan, čije su za sada članice Srbija, Severna Makedonija i Albanija. Nadam se da ćemo uskoro postići nove rezultate u okviru ove inicijative, koje će značiti elektronsku razmenu dokumenata, manje čekanje na granicama, efikasniji protok kamiona i teretnih vozila...Smatram da je i tokom pandemije korona virusa, Srbija pokazala okrenutost regionalnoj stabilnosti i saradnji, potpuno svesni da bez zaštićenog, stabilnog i razvijenog regiona, nema ni zaštićene, stabilne i razvijene Srbije", rekla je predsednica Vlade.

Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore koja trenutno predsedava CEI, zahvalio se još jednom premijerki Ani Brnabić na donaciji vakcina Crnoj Gori, i naglasio da su prve vakcine kojima su Crnogorci vakcinisani upravo vakcine koje su stigle iz Srbije.

Samit je počeo usvajanjem takozvane Mape puta za zdravstvo na Zapadnom Balkanu, i učesnicima samita su se na početku obratili evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, Stela Kiriakides, evropska komesarka za zdravstvo i bezbednost hrane kao i Hans Henri Kluge, regionalni direktor SZO.

Centralno-evropska inicijativa (CEI) je nastala 1989. iz saradnje četiri države (Italija, Austrija, tadašnja SFR Jugoslavija i Mađarska).

Sada ima 17 članica: Albanija, Belorusija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Mađarska, Severna Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Crna Gora.

Austrija se povukla iz članstva 2018. godine, a devet država su članice EU. Preostalih osam su države Zapadnog Balkana i tzv. Evropskog susedstva, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.