Brnabić i Medvedev položili vence na spomenike oslobodiocima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2019, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić i Medvedev položili vence na spomenike oslobodiocima

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu, premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, odali su počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Predsednika Vlade Rusije i predsednicu Vlade Srbije, na Novom groblju, dočekali su počasna jedinica garde Vojske Srbije, deca iz Ruskog doma u Beogradu i predstavnici ruske organizacije "Volonteri pobede" sa koordinatorima iz Srbije, a reč je o organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja pomaže veteranima koji su oslobađali Beograd i Evropu od fašista u Drugom svetskom ratu.

Uz intoniranje himni Srbije i Rusije, Brnabić i Medvedev su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944, na jednom od venaca je pisalo "Oslobodiocima Beograda predsednik vlade Ana Brnabić", a na drugom, na ruskom jeziku, "Od predsednika vlade Ruske Federacije".

Dvoje premijera zatim su položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Na jednom vencu je pisalo "Hrabrim ruskim saborcima predsednik vlade Ana Brnabić", a na drugom, na ruskom, "Od predsednika vlade Ruske Federacije".

Premijeri dve zemlje su se potom upisali u knjigu počasnih gostiju.

Nakon upisivanja u knjigu gostiju, premijeri su porazgovarali sa decom koja su ih dočekala i poručili im da je važno da se čuva sećanje na stradale u Drugom svetskom ratu, te da je posebno važno da se i mlađe generacije upoznaju sa žrtvama koje su podneli hrabri vojnici u borbama.

Od predstavnika organizacije "Volonteri pobede" na poklon su dobili rančeve, u kojima se nalaze majica, duks i kačket sa grbom te ogranizacije.

Polaganju venaca prisustvovali su i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine.

Otvoreno je 20. oktobra 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja, a na njemu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Groblje predstavlja prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu, nakon završetka Drugog svetskog rata.

Na ulazu u groblje nalazi se monumentalna kapija sa reljefima, koji su delo vajara Radete Stankovića, dok se u samom parku nalazi skulptura "Crvenoarmejac".

Od otvaranja 1954. godine, na groblju se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda, 2009. godine, groblje je bilo detaljno uređeno i obnovljeno, a juče je svečano puštena u rad trobojna rasveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.