Brnabić: Samit potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2018, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Samit potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine

Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji još jednom je potvrdio čelično i iskreno prijateljstvo Srbije i Kine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić. Na skupu učestvuju lideri Bugarske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Češke Republike, kao i Kine.

"Bilo je fantastično videti na samoj izložbi, koja je održana u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samita o svim projektima, u okviru inicijative 16+1, da su najveći i najkonkretniji projekti upravo projekti koje je Srbija imala sa Kinom", rekla je Brnabić obraćajući se novinarima u Sofiji.

Ona je podsetila da je s kineskim premijerom Lijem Kećijangom obišla neke od tih zajedničkih projekata, poput mosta Zemun-Borča i pruge Beograd-Budimpešta, te je naglasila da joj je izuzetno drago "da smo ovim  samitom u potpunosti zatvorili finansijsku konstrukciju i izvođenje za celu deonicu u Srbiji".

Navodeći da je pre samita već počela izgradnja deonice Beograd-Stara Pazova i Stara Pazova-Novi Sad, Brnabić je rekla da sada počinje izgradnja deonice Novi Sad-Subotica, odnosno Kelebija.

"Videli smo energetske projekte sa Šangaj elektrikom i videli smo sa Huaveijem projekte pametnog transporta, tako da je mnogo projekata koje Srbija i Kina imaju", ukazala je premijerka.

Ona je dodala da je centralna tema samita bila kako sarađuje EU sa Kinom.

Kako je objasnila, cilj inicijative 16+1 nije da se razdvajaju "neke zemlje članice EU i zemlje kao što je Srbija, koje žele da postanu članice EU, već da se dodatno spajaju" i da može da ima "sinergetski efekat između Kine i EU".

"Zato su i predstavnici EU bili pozvani kao posmatrači na ovom samitu, ali i predstavnici međunarodnih i evropskih finansijskih institucija. Mislim da je to ono što je Srbija uvek i govorila, a to je da ova inicijativa može samo da doprinese snazi i većem ekonomskom razvoju i Srbije i ostalih zemalja koje su članice EU", poručila je Brnabić.

Otvarajući samit, bugarski premijer Bojko Borisov je izjavio da se tim skupom želi ojačati Evropa i omogućiti manje razvijenim zemljama Evropske unije da sustignu one razvijenije, javlja BTA.

"Dodatnim finansijama iz Kine možemo da dovršimo zajedničke projekte koji trenutno nisu na agendi EU", rekao je on. Borisov je, takođe, ukazao na veliki potencijal za razvoj Zapadnog Balkana.

Kineski premijer Li Kećijang je, u svom obraćanju na otvaranju skupa, potvrdio da cilj samita "16 plus 1" nije podela Evrope, već stvaranje novih mogućnosti za razvoj.

"Taj proces saradnje treba da bude transparentan, kroz otvorene procedure pod ravnopravnim uslovima, tako da Kina može da učestvuje u projektima koji se rade u regionu", rekao je Li.

Prema njegovim rečima, odnosi zemalja istočne i centralne Evrope sa Kinom zabeležili su ogroman napredak i u uslovima sporog oporavka globalne privrede.

Li je dodao da će Kina nastojati da ohrabri uspostavljanje novih kanala za zajedničko finansiranje projekata u okviru inicijative "16 plus 1".

"Ključno je otvaranje kineskog tržišta za investicije i robu. Smanjićemo carine i iskoristićemo uslove za ekonomski rast", dodao je on.

Li je, takođe, rekao da će u okviru "16 plus 1" od glavnog značaja biti pružanje informacija poslovnim ljudima o tome kako da, sarađujući sa Kinom, poštuju pravila EU, kao i kako da pritom obezbede podršku međunarodnih finansijskih institucija, kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Tokom samita biće potpisano 18 dokumenata uključući i zajedničku deklaraciju o unapređenu saradnje na području onlajn trgovine i međubankarske saradnje.   

Glavne tačke samita biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative 16+1 za održivi napredak.

Antić: Srbija ima najviše projekata i investicija sa Kinom

Vlada Srbije je na najbolji način iskoristila sedmi samit Kine i 16 zemalja istočne i centralne Evrope i nastavila sa aktivnom ulogom u tom mehanizmu saradnje, izjavio je ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je istakao da Srbija ima najviše investicija i ugovora sa Kinom.

Kako je rekao, delegacija Srbija na čelu sa premijerkom Anom Brnabić je na samitu uspešno promovisala započete projekte i ušla u nove.

"Posle svakog samita smo bogatiji ili za novi projekat, investiciju ili novu saradnju između naših kompanija. Mislim da je ovaj samit obeležen, pre svega, potpisivanjem komercijalnog ugovora za rekonstrukciju i modernizaciju pruge između Novog Sada i granice sa Mađarskom, što je u finansijskom i suštinskom smislu najznačajniji ugovor".

Naglasio je da je komercijalni ugovor za tu deonicu brze pruge Beograd - Budimpešta od izuzetnog značaja za Srbiju.

"Potpisali smo i memorandum kojim definišemo naše odnose i buduću bilateralnu saradnju sa Kinom u sklopu mehanizama Pojas i put, pre svega, sagledavajući da ta platforma koju je lansirao kineskim predsednik  Si Đinping je nešto što  će u narednim godinama imati daleko veći uticaj i zato verujemo da je dobro što Srbija i po tom pitaju sa kineskim partnerima uzima aktivnu ulogu", naveo je Antić.

On je poručio da će Srbija nastaviti aktivnu ulogu prema našim partnerima i uz Kine i dodao da duboko veruje da će to našoj zemlji doneti nove investicije i infrastrukturne projekte.

Sinhua: Li i Brnabić za unapređenje saradnje u praksi

Kineska agencija Sinhua izvestila je o sastanku srpske premijerke Brnabić i kineskog premijera, navodeći da je Li tom prilikom ocenio da se sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije razvija bez problema.

Agencija prenosi i da su se premijeri Kine i Srbije u razgovoru dogovorili da dve strane dodatno unaprede saradnju na konkretnim projektima.

Li, koji u Sofiju boravi u službenoj poseti i učestvuje na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, istakao je da je Kina spremna da produbljuje sarađuje sa Srbijom na različitim poljima na održiv i snažan način.

Napomenuvši da bilateralna saradnja u praksi ima solidnu osnovu, Li je ukazao da rekonstrukcija na deonici Beograd-Stara Pazova na pruzi  Beograd-Budimpešta, "vodećeg projekta u okviru saradnje 16+1", napreduje bez problema i poručio da dve strane treba da udruže napore kako bi se ona nastavila.

Pored toga, naglasio je, železara Smederevo u koju je uložila kineska kompanija, postavila je uspešan primer ne samo bilateralne saradnje, već i saradnje na velikim projektima između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, navela je kineska agencija.

Sinhua navodi i da je Brnabić rekla da je bilateralna saradnja u praksi beleži stabilan napredak, a da železara Smederevo radi bez problema i  postaje sve profitabilnija.

Brnabić je naglasila da je Srbija spremna da sarađuje s Kinom na nastavku projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, te je pozvala kineske kompanije da učestvuju u projektima poput rudarstva, energetike i infrasktrukture.

Ona je pozvala kineske turiste da dođu u Srbiju, posle usvajanja bezviznog režima za kineske državljane, i izrazila nadu da će doći do dalje promocije razmene između ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.