Brnabić: Rumunija ne namerava da promeni stav po pitanju Kosova i Metohije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2022, 08:33

Brnabić: Rumunija ne namerava da promeni stav po pitanju Kosova i Metohije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, posle sastanka sa rumunskim kolegom Nikolaeom Ćukom, da Rumunija ne namerava da promeni svoj stav po pitanju Kosova i Metohije.

Brnabić je na pitanje novinara da li joj je Ćuka možda preneo da je od Rumunije neko tražio da promeni stav, imajući u vidu da postoje saznanja da tzv. Kosovo planira da aplicira za članstvo u EU, rekla da ga to nije ni pitala, jer, kako je rekla, zna da trpe pritiske.

“Mislim da svako od nas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zna da ovih pet država članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova trpe stalno velike pritiske zato što postoje neke druge države članice koje uvek vuku na tu stranu da EU ne bude statusno neutralna, a ona jeste statusno neutralna”, rekla je Brnabić u Bukureštu.

Ona je istakla da je Srbija u poslednjih 48 sati čula od partnera u Španiji, a sada i u Rumuniji, da ne nameravaju da promene svoj stav po pitanju Kosova i Metohije.

Premijerka je ocenila da je to izuzetno pohvalno i dobro za čitavu stabilnost evropskog kontinenta, ali i u svetu zato što su to, kako je istakla, zemlje koje se pridržavaju osnovnih principa međunarodnog prava, ali i Povelje UN, a to je nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država kao što je Srbija.

“I to je zaista osnovni princip međunarodnog prava i te zemlje time čuvaju i međunarodni pravni poredak”, poručila je premijerka.

Brnabić je navela da je cilj i da se ekonomska saradnja podigne na još viši nivo.

"Radićemo na projektnom povezivanju i povezivanju privrednih komora dve zemlje", navela je Brnabić na Instagramu.

"Mir i stabilnost su naš cilj", poručila je Brnabić i dodala da se nada skoroj poseti premijera Rumunije Srbiji.

Posetu Bukureštu, Brnabić je nastavila učešćem na Minhenskom sastanku lidera na kojem se, kako su naveli organizatori, razgovara o posledicama ruskog napada na Ukrajinu.

Premijerka će učestvati i na okruglom stolu koji se tiče povezivanja na zapadnom Balkanu.

Na tom sastanku će, pored premijerke, biti specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Nemačke za Balkan Manuel Saracin, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon i drugi.

Minhenski sastanci lidera su poseban format Minhenske bezbednosne konferencije na kojima se razgovara o aktuelnim izazovima i međunarodnoj bezbednosnoj politici.

Sastanci se održavaju jednom ili dva puta godišnje u prestonicama širom sveta. Prošli je organizovan u Vašingtonu, a ovo je prvi put da se događaj održava u jugoistočnoj Evropi.

Brnabić je posetu Bukureštu započela juče sastankom sa privrednicima. Trgovinska razmena Srbije sa Rumunijom prošle godine je bila veća od dve milijarde evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.