Brnabić: O promeni Preambule Ustava odlučiće građani Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020, 21:47

Brnabić: O promeni Preambule Ustava odlučiće građani Srbije

Promenu Ustava Srbije može da preporuči parlament, a odluka je na građanima, izjavila je večeras mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabićeva je to rekla u emisiji Upitnik na RTS-u, upitana da li će biti menjan Ustav Srbije u mandatu nove vlade, posebno u delu Preambule.

"Moram da kažem da izuzetno poštujem podelu vlasti, jer je to osnov jednog jakog demokratskog društva i u tom smislu izmena Ustava nije na meni, već na građanima, ne čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ni na Skupštini Srbije", rekla je Brnabićeva.

Skupština Srbije, dodala je, to može da preporuči.

Podsetila je da je ova vlada preporučila parlamentu izmenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Istakla je i da je prvi put vlada na čijem čelu sprovela javni dijalog o izmeni Ustava, što su, kako je rekla, novi standardi s obzirom da javni dijalog nikada do sada nije postojao.

"Nikada više ko god bio na vlasti neće moći da menja Ustav bez javne debate. To je promenila ova vlada i SNS, koja je činila okosnicu vlade, i to će ostati upisano u istoriji Srbije ma koliko nam neko spočitavao vladavinu prava", rekla je Brnabićeva.

"Pitanje promene Preambule Ustava je odluka građana Srbije", zaključila je mandatarka.

Do 20 sati više od 400 novozaraženih koronavirusom

Ana Brnabić izjavila je večeras da je do 20 sati evidentirano više od 400 novozaraženih u Srbiji.

Ona je to rekla u emisji Upitnik na RTS-u i podsetila da je ranije danas bilo više od 300 novozaraženih.

Povećanje broja novozaraženih mora ozbiljno da se shvati, rekla je Brnabićeva i dodala da se situacija prati na dva sata.

"Imamo sve kompleksniju situaciju, nastavljamo da testiramo mnogo, vremena pred nama su izazovna i to govori o tome koliko je važno da svi, grđani i mi kao vlada, ozbiljno shvatimo ovu situaciju", rekla aktuelna premijerka.

Upitana da li takva situacija podrazumeva novog ministra zdravlja, Brnabić je ponovila da o imenima ne želi da govori.

"Ali ću reci da je ministar (Zlatibor) Lončar dao sve najbolje od sebe i da sam kao predsednica vlade mogla da vidim najbolje izdanje ministra i ja mu se na tome zahvaljujem za sve što je učinio", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je kao predsednica vlade imala "najboljeg ministra zdravlja, koji nije paničio, nije se povukao pod pritiskom, bio je podrška zdravstvenim radnicima na terenu, bio je uz zdravstveni sistem i, ako mogu da tako da kažem, na prvoj liniji fronta".

"Nemam ništa što mogu da mu zamerim", rekla je Ana Brnabić.

Govoreći o brojevima novozaraženih i preminulih od korona virusa, rekla je da je sistem bio uvek i do kraja transparentan.

"Mnogo smo testirali, ništa nismo stavljali pod tepih. A da li se neki brojevi ne poklapaju, ne poklapaju se u svim zemljama sveta, pa nigde to nije tema kao što je u Srbiji", rekla je Brnabićeva.

U novoj vladi značajan broj novih lica

Ona je izjavila večeras da će u novoj vladi biti značajan broj novih lica, da će je gotovo 50 odsto činiti žene i da će biti formirana do 28. oktobra.

Novi članovi vlade biće poznati u nedelju, nakon sednice Predsedništva SNS, rekla je Brnabićeva u emisiji Upitnik na RTS-u.

Ona je primetila da se mnogo priča o tehničkim stvarima, a da je značajnije od toga da se priča o kvalitetu, energiji i iskustvu tih ljudi koji će raditi kao tim u, inače, za Srbiju izazovnoj 2021. godini.

Za borbu protiv mafije potrebna sabornost svih

Za najavljenu borbu protiv mafije biće neophodna potpuna sabornost i koordinacija svih u vladi i s predsednikom, Skupštinom i pravosuđem s obzirom na to da je reč o izuzetno opasnom pitanju, izjavila je večeras mandatarka za sastava nove Vlade Srbije, aktuelna premijerka Ana Brnabić.

"Nama je u ovom trenutku potrebna potpuna sabornost za rat protiv mafije. Izuzetno smo uspešno ratovali protiv tajkuna, danas tajkuni ne upravljaju Srbijom i ne formiraju vladu kao što su nekad radili", rekla je Brnabićeva u emisiji Upitnik na RTS-u.

Ona je podsetila da je borba protiv mafije jedno je od tri najvažnija prioriteta nove vlade.

"Prva je borba protiv korona virusa, drugo je pitanje KiM, a treće je borba protiv organizovanog kriminala", precizirala je mandatarka.

Istakla je da brojevi nikad nisu bili bolji kada je u pitanju borba protiv kriminala.

"Nikada u istoriji nije zabeleženo manje ubistava, a zabeležena je i najveća zaplena narkotika u mandatu ove vlade", rekla je Brnabić.

Govoreći o novom Ministarstvu za manjinska prava i društveni dijalog, Brnabićeva je rekla da je to veoma važno ministarstvo.

Agendu rada tog ministarstva, dodala je, odrediće novi ministar, a prioritet će biti stalni dijalog sa organizacijama civilnog društva.

"To je u ovom trenutku važna stvar, kada kao vlada možemo da dođemo do boljih rešenja, da definišemo efikasnije neke druge probleme, a to je moguće samo ako imamo bolji dijalog", rekla je Brnabić.

O Medijskoj strategiji u prvih 100 dana vlade

Aktuelna premijerka izjavila je večeras da je ono što mora da se uradi u prvih 100 dana rada nove vlade jeste usvajanje Akcionog plana i početak implementacije Medijske strategije.

Ona je, gostujući u emisiji Upitnik RTS-a, rekla da s ponosom može da istakne da je tokom ovog mandata vlade formirana Radna grupa za Medijsku strategiju, koju su činila sva relevantna novinarska i medijska udruženja.

"Problem je što još uvek nismo usvojili Akcioni plan, tražimo način, u ovom trenutku ne bih pričala o tome iz nekih drugih razloga", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je u Radnoj grupi postojao otvoreni dijalog, a kao posebno važno je istakla to da su u donošenju tih dokumenata učestvovali predstavnici svih novinarskih i medijskih udruženja.

Dodala je da je Radna grupa radila i uz podršku evropskih partnera, Ambasade Norveške, kao i nemačke Fondacije "Konrad Adenauer" i OEBS-a.

Brnabić bi volela da vidi Selakovića u svom kabinetu

Brnabić nije želela da komentariše medijska nagađanja o tome da će generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković biti novi šef diplomatije, ali je istakla da bi, kako se izrazila, osobu njegovog kalibra volela da vidi u svom kabinetu.

"A da li će tako biti, videćemo u nedelju", rekla je Brnabić gostujući u emisiji Upitnik na RTS-u.

Imala je, kaže, fenomenalnu saradnju sa Selakovićem još dok nije bila premijer.

"Bio je efikasan ministar pravde, čovek koji mnogo zna, govori najmanje dva svetska jezika...", rekla je Brnabićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.