Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanska štampa o Kosovu: Deklaracija nezavisnosti ili rat

Vodeći britanski dnevnici danas su posvetili značajnu pažnju neizvesnosti koja prati proces rešavanja statusa Kosova. "Fajnešel tajms" piše o opstanku NATO trupa na Kosovu, "Independent" da se u Prištini uveliko priprema dokument kojim će biti proglašena nezavisnost Kosova, a "Tajms" i "Gardijan" u prvi plan ističu upozorenja zvaničnika iz Beograda da je Srbija zbog Kosova spremna i na rat, navodi BBC na srpskom.



"Fajnešel tajms" danas piše da je NATO spreman >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pojača svoj kontingent na Kosovu sa još 1.600 vojnika kako bi bio spreman da odgovori na eventualno izbijanje nasilja nakon neuspelih pregovora o statusu KiM.

List piše da je uoči kosovskih izbora u pokrajini već raspoređen nemački bataljon iz rezervnog sastava za podršku Kforu, dok će od utorka iz stanja pripravnosti u stanje gotovosti biti stavljeni italijanski i britanski bataljon sa po osam stotina vojnika, od kojih bi glavnina bila spremna da deluje u roku od četiri dana.

"Moramo da budemo spremni da smesta delujemo", izjavio je diplomata iz NATO-a "Fajnešel tajmsu", koji navodi da alijansa ne želi da joj se ponovi kriza iz marta 2004. godine kada zbog operativnih ograničenja Kfor nije mogao valjano da reaguje na pobunu kosovskih Albanaca.

"Fajnenšel tajms" takođe piše da se na sastanku šefova diplomatije članica NATO u Briselu, uz odluku da se na Kosovu zadrži postojeći broj od oko 16.500 pripadnika Kfora, očekuje i stav da rezolucija 1244 UN, kojom je odobreno međunarodno vojno razmeštanje na Kosovu, ostaje pravni osnov za prisustvo Kfora u pokrajini, čak i u slučaju promene njenog statusa.

Deklaracija nezavisnosti ili rat

"Independent" je danas Kosovu posvetio prvu stranu i uz naslov "Deklaracija o nezavisnosti ili rat" piše da se u kancelarijama novoizabrane vlade u Prištini uveliko priprema dokument kojim će biti proglašena nezavisnost Kosova. Od objavljivanja te deklaracije sledi ili novi ratni sukob ili miran put ka budućem članstvu u EU i za Kosovo i za Srbiju, piše list u uvodu reportaže iz Kosovske Mitrovice.

Iako su se lideri Srba i kosovskih Albanaca usprotivili upotrebi sile u rešavanju spora, pretnje manjih srpskih i albanskih paravojnih grupa jačaju strahovanja od reprize nasilja s kraja devedesetih, zbog čega se Srbi sa Kosova uveliko spremaju da napuste pokrajinu.

"Oni ne veruju Albancima koji su nas ubijali niti zapadnim silama koje su nas bombardovale", prenosi "Independent" stav jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, koji smatra da se za samo dan nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti u Prištini, sličan dokument može očekivati i od strane Srba na severu pokrajine.

Simić razljutio Išingera

"Tajms" i "Gardijan" u prvi plan ističu upozorenja zvaničnika iz Beograda da je Srbija zbog Kosova spremna i na rat. Oba dnevnika, međutim, ističu da Srbija ima snažnu podršku u Rusiji koja je zapretila vetom u Savetu bezbednosti na svaku odluku o Kosovu sa kojom se Beograd ne bi složio.

"Tajms" piše da je izjava člana srpskog pregovaračkog tima Aleksandra Simića da se državni interesi brane ratom razgnevila člana međunarodne trojke Volfganga Išingera, koji je ocenio da je neprihvatljivo da i pre podnošenja izveštaja o pregovorima jedna od strana mračno pominje izbijanje novog rata. Ipak, ovaj izjava srpskog zvaničnika, nastavlja "Tajms", samo je odraz osećanja njegovih zemljaka koji su uvereni da se Zapad spreman da stvori novu države na račun njihove suverene teritorije.

"Gardijan" navodi da je rukovodstvo kosovskih Albanaca uverilo Vašington i Brisel da neće preduzimati nikakve korake pre samita Evropske unije 14-og i rasprave o Kosovu u Savetu bezbednosti 19. decembra, kao da bi do proglašenja nezavisnosti moglo da dođe naredne godine.

"Reč je o sedmicama, a ne mesecima", rekao je "Gardijanu" jedan diplomatski izvor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.