Izvor: B92, 05.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija za nezavinost Kosova

London -- Britanski ministar za Evropu Džim Marfi izjavio je da će njegova zemlja podržati nezavisnost Kosova, "kada dodje vreme".

"Britanija podržava nezavisnost Kosova, ali ta nezavisnost ne bi smela da nas iznenadi... Ovde se radi o tome da medjunarodna zajednica želi da ispuni obećanje Kosovu, a to podrazumeva da kosovske vlasti saradjuju sa medjunarodnom zajednicom kako bi se svi elementi tog procesa precizno definisali. Važno je da što veći broj zemalja prizna nezavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova.

Britanija će to, kada dođe vreme, svakako učiniti", rekao je Marfi za redakciju Bi-Bi-Si-ja na albanskom.

Marfi je rekao da su "Velika Britanija i većina evropskih zemalja jasno stavile do znanja da neće dozvoliti da nerazumni veto jedne države spreči međunarodnu zajednicu da ispuni svoje obećanje da će Kosovo biti nezavisna i suverena država".

On je dodao da će buduća misija EU na Kosovu biti, kako je rekao, ključna poluga političke podrške nezavisnom Kosovu i primeni onih delova plana Martija Ahtisarija koji se odnose na zaštitu manjina.

Marfi veruje da u EU postoji jedinstvo oko takvog stava, kao i "velika odlučnost da se podrži nezavisno, demokratski uređeno Kosovo".

"Postojeća Rezolucija 1244, po mišljenju britanske vlade, daje jasnu pravnu osnovu za buduću misiju EU na Kosovu. Tako misli i sve veći broj zemalja Unije", rekao je britanski ministar.

Marfi je odbacio upozorenja da bi nezavisnost Kosova destabilizovala Srbiju i region.

"Bilo bi teškoća ako Kosovo ne bio dobilo nezavisnost - održavanje 'statusa kvo' sigurno ne bi vodilo stabilnosti. Naravno da je Srbija zabrinuta i mi stalno razgovaramo s njenim zvaničnicima. Ali, jedini put ka stabilnosti jeste da stalno, i danas i sutra, ponavljamo da srpska manjina na Kosovu mora da bude zaštićena kao što je to slučaj u drugim demokratskim zemljama", rekao je britanski ministar za Evropu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.