Izvor: B92, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel ima plan za Kosovo?

Vašington -- Ako EU preuzme formalnu odgovornost za Kosovo, ne treba isključiti mogućnost da Brisel ima svoj plan.

Prema rečima političkog analitičara Džona Zavalesa, postoje tri verzije izveštaja Martija Ahtisarija, specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova. "Ako uskoro Evropska unija preuzme formalnu odgovornost za Kosovo, ne treba isključiti mogućnost da Brisel možda ima neki svoj plan za budući status, neku vrstu nejasne polunezavisnosti, polukontrolisanog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << statusa, bez specifičnijih odredaba", smatra on.

Prva mogućnost je da će izveštaj sadržati predlog o uslovnoj nezavisnosti, koja bi obuhvatala kontrolu nad unutrašnjim poslovima i ekonomijom, ali ne i nad vojskom i bez sedišta u Ujedinjenim nacijama.

Druga mogućnost je nova rezolucija Ujedinjenih nacija kojom bi bila priznata nezavisnost ako Albanci ispune određene uslove, što ukazuje na daleko neizvesniji i dugotrajniji proces.

Treća opcija je unilateralno priznavanje nezavisnosti Kosova, mada Priština i Beograd za sada odbacuju tu opciju, navodi Zavales za Glas Amerike.

Zavales tvrdi da je status pregovora danas daleko složeniji nego što je bio pre šest meseci ili godinu dana, kada se razmišljalo da bi ubrzani prijem Srbije u Evropsku uniju mogao da je privoli da prihvati nezavisnost Kosova, što očigledno nije slučaj.

"Nova realnost, u svetlu saopštenja Rusije, o budućem statusu Kosova, i uticaj Kine i nekih evropskih zemalja, ukazuje na to da će izveštaj Ahtisarija biti prihvaćen kao preporuka, ali ne i kao gotovo rešenje", smatra analitičar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.