Izvor: B92, 01.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel gubi strpljenje zbog Haga

Brisel -- "Blizu je dan" kada bi EU mogla da, zbog nesaradnje sa Hagom, donese odluku koja bi uticala na pregovore sa SCG, kaže D. Hadson.

Član delegacije Evropske komisije u Beogradu Dejvid Hadson, koji je šef sektora za politička pitanja u Delegaciji EK, rekao je da EU nije postavila konkretan datum do kada bi SCG trebalo da ispuni obaveze prema Tribunalu, ali je dodao da Brisel "gubi strpljenje i razumevanje" i da je izglednije da će eventulanu odluku o pregovorima doneti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "pre, a ne kasnije".

Puna saradnja s Haškim tribunalom je jedan od šest ključnih prioriteta koje SCG mora da ispuni u vrlo kratkom roku u procesu pridruživanja EU. Ti prioriteti su navedeni u novom dokumentu o Evropskom partnerstvu sa SCG, koji su šefovi diplomatije EU usvojili u ponedeljak u Briselu, a stupa na snagu 11. februara.

Doris Pak: Nije prazna pretnja

Doris Pak kaže da upozorenje Karle del Ponte ne treba shvatiti kao praznu pretnju.

Šefica Komisije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu je posle poziva glavne tužiteljke Haškog tribunala Briselu da prekine pregovore s Beogradom zbog nesaradnje s Tribunalom, izjavila da to ne treba uzimati kao praznu pretnju, već kao mogućnost. Doris Pak kaže da bi ta opcija bila posledica neispunjenja ključnih međunarodnih obaveza, bez čega ne treba računati na zaključenje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruženju. "Mnogo stvari treba uraditi. Imamo situaciju u kojoj još nema pune saradnje s Hagom i, pošteno govoreći, sve dok Mladić i Karadžić nisu u Hagu, mislim da je vrlo teško postići pomirenje", rekla je ona.

Doris Pak veruje da politika uslovljavanja ima opravdanja, pa pominjanje prekida pregovora s Beogradom ne vidi kao praznu pretnju. "Mislim da nijedan korak prema pomirenju ne može biti napravljen bez dovođenja te dvojice pred Tribunal. U Hrvatskoj su sve već poslali tamo ili im sude, dok ih u Srbiji još ima. Pravda neće biti zadovoljena dok se sudi manjim kriminalcima, a dvojica sa vrha se još kriju", rekla je Doris Pak za Glas Amerike.

Međutim, neposredno posle razgovora s potpredsednikom vlade Srbije Miroljubom Labusom, Doris Pak je izjavila da Evropska unija ne treba da prekida pregovore sa Srbijom o zaključenju Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

"Imamo dobar primer Hrvatske koja je uhapsila haškog optuženika Anta Gotovinu. Verujem da će to isto učiniti i Srbija kad je reč o Ratku Mladiću", rekla je Pako novinarima, prenosi RTS. Ona je rekla da je rok koji je za Mladića dala Karla del Ponte, vrlo realan.

"Pregovori dobri, potrebna saradnja sa Tribunalom"

Evropski komesar Oli Ren izjavio je posle razgovora sa potpredsednikom Vlade Srbije Miroljubom Labusom da su pregovori EU i SCG o sporazumu o pridruživanju tehnički veoma dobri, ali da je nužno da se ostvari bitan napredak u saradnji Beograda sa Haškim sudom da ne bi došlo do poremećaja pregovora.

Ren je posle razgovora u Briselu rekao da je ohrabrio Labusa da vlasti bez odlaganja treba da naprave bitan napredak u saradnji sa Hagom.

Evropski komesar je rekao da će posle posete njega i predsednika Evropske komisije Žose Manuela Baroza Beogradu, polovinom februara, o saradnji vlasti Srbije sa Tribunalom izvestiti Savet ministara EU.

Labus je rekao da će Barozo i Ren prlikom posete Beogardu dobiti iscrpne informacije o saradnji Beograda sa Haškim sudom, kao i da veruje da će te informacije i potonji izveštaj biti povoljni.

Potpredsednik Vlade Srbije je kazao da su neke specifične mere već preduzete, kao što je otvaranje arhiva za istražitelje Haškog tribunala i privođenje lica koja su bila u kontaktu sa haškim optuženicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.