Brisel: Kosovo i integracije odvojeni

Izvor: Blic, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Kosovo i integracije odvojeni

Zalažemo se za dalje napredovanje Srbije na putu ka Evropskoj uniji, a to nije povezano niti uslovljeno Kosovom. Ne očekujemo da će rezolucija Skupštine Srbije usporiti proces evrointegracija - rečeno je „Blicu" u kabinetu Havijera Solane, visokog predstavnika EU.

Pripreme za eventualno slanje misije EU na Kosovo su u toku i samo čekamo zeleno svetlo, kažu u Briselu. Naravno da odluka o slanju snaga EU mora biti legalna, kaže naš sagovornik, koji nije mogao da objasni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na koji način će to biti obezbeđeno.

Zbog božićnih praznika, tvrde u Solaninom kabinetu, EU još nije precizirala stav nakon donošenja Rezolucije o Kosovu u parlamentu Srbije, ali „u odnosu prema Srbiji se ništa nije promenilo".

EU smatra da je pravo Srbije i njene Skupštine da donosi rezolucije, ukazuje sagovornik „Blica", ali ponavlja da u Briselu misle da je trenutno stanje sa Kosovom „neodrživo". Ipak, vrlo je važno sačekati naredne dane i dalji redosled poteza UN, zaključuje on.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ponovio je sinoć, posle usvajanja skupštinske rezolucije, da je dolazak misije EU na Kosovo nelegalan i da je to prvo pitanje testa odnosa Srbije prema EU.

Koštunica je nakon glasanja kazao da se odredba rezolucije o tome da svi međunarodni sporazumi koje Srbija potpisuje moraju biti u funkciji suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odnosi na to da Srbija tim sporazumima pristupi u celini, a ne „osakaćena". Premijer je rekao da završnu reč o tome da li su sporazumi u funkciji očuvanja celovitosti Srbije daje Skupština Srbije, koja te sporazume ratifikuje.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Paunović izjavio je juče da, ako dođe do kršenja Rezolucije 1244 i proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbija neće moći da potpiše niti ratifikuje međunarodne sporazume, uključujući i sporazum o pridruživanju i stabilizaciji sa EU.

Moskovski „Komersant" piše da će put Srbije u EU i NATO, ako se njeno rukovodstvo bude čvrsto pridržavalo Rezolucije o Kosovu koju je usvojila Skupština, biti zatvoren. List, međutim, zaključuje da sve to još ne znači da je Srbija rešila da ozbiljno ratuje sa Zapadom. Kako se navodi, saglasnost Tadića sa oštrim formulacijama ima umnogome taktički karakter uoči predsedničkih izbora. „Posle ponovnog izbora, Tadić može da kaže: 'Učinili smo sve da očuvamo Kosovo, a tamošnje Srbe može da zaštiti samo evropska, a ne izolovana Srbija’. Tada će kosovska rezolucija postati deo istorije borbe za taj kraj, a ne uputstvo za akciju", zaključuje „Komersant".

Ferero-Valdner: O statusu na proleće

Komesar EU za spoljnu politiku Benita Ferero-Valdner je izjavila da, kada je reč o određivanju statusa Kosova i Metohije, ne treba očekivati promene pre proleća. „Ne očekujem nikakva veća pomeranja pre proleća iduće godine, marta ili aprila", objasnila je ona u intervjuu bečkom dnevniku „Prese". Bivša šefica austrijske diplomatije naglasila je da je EU uputila jasan signal na prošlom Savetu Unije, „da će uspostaviti trupe, koje treba da obezbede Kosovo".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.