Bringeus: Srbija kandidat za EU u 2009.

Izvor: S media, 22.Jun.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bringeus: Srbija kandidat za EU u 2009.

Ambasador Švedske u Srbiji Nils Krister Bringeus ocenio je da je moguće da Srbija do kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Srpska vlada treba da odluči kada želi da podnese prijavu za kandidaturu za članstvo u EU i siguran sam da će ona doneti mudru odluku o ovom pitanju u bliskim konsultacijama sa svojim evropskim prijateljima i saveznicima. Ne isključujem mogućnost da se prijava kandidature Srbije desi već tokom švedskog predsedavanja Uniji", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izjavio je u intervjuu za sutrašnji "Blic“ ambasador Švedske.

Švedska preuzima 1. jula od Češke šestomesečno predsedavanje EU.

U intervjuu Tanjugu, ambasador Bringeus je objasnio da će prioriteti predstojećeg švedskog predsedavanja EU, kada je reč o Zapadnom Balkanu i Srbiji, biti "vizna liberalizacija, reaktiviranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) sa Srbijom i podsticanje regionalne saradnje".

Bringeus je izrazio uverenje da će prvi prioritet biti ostvaren do kraja šestomesečnog predsedavanja Švedske, koje počinje 1. jula.

"Verujem da će tokom predsedavanja Švedske biti doneta odluka o stavljanju Srbije, Makedonije i Crne Gore na belu šengensku listu", rekao je on.

Ambasador je rekao da se Švedska zalaže za deblokiranja ŠP i nada se da će i političke prepreke koji se tiču saradnje sa Haškim tribunalom biti otklonjene tokom švedskog predsedavanja.

"Švedska smatra da Srbija saradjuje sa Tribunalom", precizirao je on, ali neke zemlje (Holandija) insistiraju na "punoj saradnji".

Zbog toga, u pogledu odmrzavanja ŠP postoje dve mogućnosti: "Ili će general Ratko Mladić biti izručen i onda će se to dogoditi odmah, ili će se dijalog EU i Srbije o tom pitanju nastaviti", ocenio je ambasador Bringeus u intervjuu Tanjugu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.