Bringeus: Brza ratifikacija SSP-a

Izvor: B92, 31.Maj.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bringeus: Brza ratifikacija SSP-a

Krister Bringeus (Tanjug, arhiva)

Beograd -- Švedska je spremna da ratifikuje SSP sa Srbijom ubrzo nakon što Savet ministara EU deblokira taj sporazum, kaže za B92 švedski ambasador Krister Bringeus.

On je još jednom poručio da Srbija neće moći da postane članica EU ukoliko ne reši pitanje odnosa sa Kosovom.

Ukoliko Savet ministara EU, na zasedanju u junu, deblokira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Švedska je spremna da ga veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brzo i ratifikuje, poručio je Krister Bringeus, ambasador te zemlje na kraju svog mandata u Beogradu.

Bringeus veruje da je došlo vreme da evropski ministri dozvole Evropskoj komisiji da počne da razmatra zahtev Srbije za status kandidata, ali podseća da o tome mora da se saglasi svih 27 članica Unije.

Ambasador Švedske kaže da bi njegova zemlja, ukoliko bi Savet ministara u junu odlučio da je došlo vreme da počne proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, vrlo brzo ratifikovala taj dokument.

"Mi ćemo to brzo da uradimo. Bićemo brzi. Ne bih mogao da budem precizan jer mi u septembru imamo izbore, pa ne bih želeo da dajem obećanja u ime buduće vlade, ali ratifikacija neće biti problem, to će biti urađeno veoma brzo", poručuje on.

Bringeus je ponovio da Srbija ne može očekivati članstvo u Uniji bez rešenih odnosa sa vlastima u Prištini.

"Mi sigurno ne tražimo od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, mi imamo najdublje poštovanje za principijelnu poziciju Srbije kada je reč o Kosovu. Kao čovek koji se bavi diplomatijom mogu samo da vam dam praktičan savet: bez rešenih odnosa sa susedima Srbija neće moći da postane član Unije", kazao je on.

Odlazeći ambasador je prognozirao da će prva robna kuća, popularne švedske "Ikee", biti otvorena u Srbiji 2012. godine.

Ceo razgovor novinarke B92 Ljubice Gojgić sa odlazećim švedskim ambasadorom Kristerom Bringeusom možete pročitati u našoj rubrici Intervju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bringeus: Napredak ka EU zavisi isključivo od Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2010

BEOGRAD -..Napredak Srbije ka postizanju statusa kandidata za članstvo u EU zavisiti isključivo od Srbije, izjavio je danas odlazeći ambasador Švedske u Beogradu Krister Bringeus..."Članstvo u Uniji je proces koji podrazumeva reforme, stvaranje novog društva, dostizanje zapadnoevropskih vrednosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.