Izvor: Blic, 06.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branković: SPS uspešan samo u lokalu

Branković: SPS uspešan samo u lokalu

BEOGRAD - Rezultati opštinskih izbora, koji su proteklog vikenda održani u 18 opština, ne reprezentuju raspoloženje građana na nivou Srbije, jer je reč o opštinama u kojima je SPS bio na vlasti i u kojima je ova stranka tradicionalno najuticajnija - izjavio je za 'Blic' Srbobran Branković, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja 'Medium', komentarišući rezultate lokalnih izbora. On je ocenio da na republičkim izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SPS ne bi zabeležio ovakav uspeh.

- Na republičkim izborima ni DSS ne bi mogao uspešno da parira DOS, osim ako bi ostavio utisak da predvodi deo DOS, odnosno ako ne bi sam izašao na izbore. Naime, još je vrlo jak simbolički značaj imena DOS, a Demokratska stranka Srbije, uprkos popularnosti, kad nastupa samostalno ostavlja utisak da razbija DOS - naglasio je Branković.

Vladimir Goati, iz Instituta društvenih nauka, ocenio je za 'Blic' da rezultati ponovljenih lokalnih izbora pokazuju oseku za SPS.

- Jedan od razloga za to su unutrašnji sukobi u SPS, ali i činjenica da ljudi ne vole pobeđene. Osim toga, birači kad vide da njihova partija neće pobediti skloni su apstiniranju. Izbori deluju po principu spojenih posuda, jer su prošlogodišnji republički izbori pokazali realni odnos snaga, a birači su racionalna bića i koriguju svoje stavove - naglašava Goati i napominje da su opštine u kojima su održani lokalni izbori, a u kojima je SPS tradicionalno bio jak, u političkom smislu postale manje-više slične drugim opštinama u Srbiji. Goati je rekao da su rezultati lokalnih izbora demantovali očekivanja da će DSS dobiti većinu u sredinama u kojima je ranije SPS bio jak.

- DOS se pokazao uspešnijim i u sredinama u kojima se očekivalo da će DSS biti jači. Pokazalo se da je DOS prerano otpisan, jer ova koalicija u biračkom telu ima integrativni potencijal. Ovo je ozbiljan signal šta treba raditi na sledećim izborima. Onima koji izađu van DOS biće dosta teško i ko se na to odluči imaće prilično političkih izbornih teškoća - smatra Goati. Komentarišući relativno slab odziv birača, on je rekao da je normalno da na lokalnim izborima glasa malo ljudi, dok je i činjenica da su ovo ponovljeni izbori doprinela povećanoj apstinenciji birača. Goati, međutim, ističe da se republički i lokalni izbori ne mogu porediti i dodaje da bi odziv birača na republičkim izborima bio veći. LJ.Begenišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.