Brane teroriste

Izvor: Glas javnosti, 18.Jul.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brane teroriste

BEOGRAD - Predsednik Partije demokratskog delovanja Riza Halimi i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi optužili su srpski državni vrh da, nakon terorističkih napada na jugu Srbije, policija sprovodi represiju. Kamberi je u pismu koje je uputio ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, kao i Misiji Oebsa u Srbiji, istakao da će zbog navodne „represije koju sprovodi policija na jugu Srbije pripadnici Albanaca naknadno odlučiti o svojoj participaciji u Koordinacionom telu“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << On je naveo da su izjave ministra policije Ivice Dačića u vezi sa događajima na jugu Srbije „neodmerene“ i da se na taj način uvodi „vanredno stanje“ i zatražio od ambasadora „da zaustave policijsku represiju i novu diskriminaciju Albanaca“.

Riza Halimi smatra da su akcije policije „preterane“ i upozorava da se „atmosferom nesigurnosti može izazvati neka nova kriza“.

- Ako je neko učinio krivično delo i za to postoje dokazi, on mora da odgovara. Stvaranje klime nesigurnosti bez argumenata, uz parade ministra policije Ivice Dačića, nikako ne idu naruku stabilnosti u Preševskoj dolini. Sve to u situaciji kada na jug Srbije mesecima ne dolazi predsednik Koordinacionog tela Milan Marković i daje izjave iz Beograda. Područje posećuju predsednik države, predsednik vlade, ministri policije i vojske i nemaju nikakvog kontakta sa legitimnim predstavnicima naroda u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, što govori da najviši vrh ne interesuje život građana - tvrdi Halimi.

Međutim, ministar policije Ivica Dačić ističe za Glas javnosti da su od svih državnih organa na jugu Srbije jedino u policiji Albanci na čelu.

MARKOVIĆ: SA HALIMIJEM  ODLIČNO SARAĐUJEM

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kaže da ga izjava Rize Halimija iznenađuje jer oni imaju odličnu saradnju.

- Moj potpredsednik živi na jugu Srbije, svakodnevno se čujemo i viđamo redovno. Iznenađen sam da Halimi misli ovako nešto - ističe Marković i dodaje da se dosta uradilo kada je u pitanju poboljšanje života na jugu Srbije, te da se nada da će saradnja sa svim partijama biti i dalje korektna.

- Dobro sarađujemo i nadam se da gospodin Kamberi ne misli da to treba da se menja - objasnio je Marković.

- Nema represije. Ja sam za zajednički život, za mir i stabilnost, a sve akcije hapšenja sprovedene su u saradnji sa stranim faktorima. Informacije o naoružavanju dobijamo od zapadnih službi. Znači, ljudska prava i slobode da, terorizam i kriminal ne - poručuje Dačić.

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Dragan Todorović kaže da svi državni organi moraju da rade u skladu sa zakonom, što je u pomenutim akcijama policije i bio slučaj.

- Ako se proceni da postoji neka vrsta opasnosti, a sigurno da ovi teroristički akti koji su se desili na jugu Srbije pokazuju na mogućnost eskalacije terorizma, država je dužna da reaguje u skladu sa zakonom. NJihova dužnost je da zaštite državu i njene građane, što su oni i radili - smatra Todorović.

Poslanik SNS Igor Bečić ocenio je da je neprimereno nazivati „paradiranjem“ pokušaj države Srbije da zaštiti svoje građane.

- Ovakvi incidenti su se dešavali i ranije i kad god Srbija pokuša da zaštiti svoje građane i da na svojoj teritoriji pruži bezbednost svim građanima oni to nazivaju represijom. Potpuno je jasno da je u pitanju borba protiv terorizma i licemerno je nazivati to „paradiranjem“ - zaključuje Bečić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.