Izvor: B92, 30.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc sa tužiocima iz regiona

Hag -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc učestvovaće 2. aprila u Briselu na konferenciji tužilaca iz država bivše Jugoslavije, saopštio je sud u Hagu.

Pored srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, skupu će prisustvovati i tužioci iz Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore. "Cilj aprilske konferencije je dalje osnaživanje regionalne saradnje u krivičnim postupcima, koja je ključna za nastavak krivičnog progona počinilaca ratnih zločina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u regionu", piše u saopštenju Tribunala.

Tužilac Bramerc će, kako je najavljeno, s kolegama razmotriti "pitanja povezana s tekućim istragama i krivičnim postupcima, kao i izazove u vezi s tim".

Tema razgovora biće i napori da se sastavi jedinstveni popis postupaka protiv optuženih za ratne zločine, kao i saradnja nacionalnih tužilaštava s tužilaštvom u Hagu.

Na konferenciji će, prema saopštenju, biti predstavljen i zajednički program Evropske komisije i Haškog tribunala za obuku tužilaca i mladih pravosudnih službenika iz bivše Jugoslavije.

Konferencija tužilaca, koju finansira Evropska komisija, deo je napora da se razvije regionalna saradnja koja je u novembru 2004. uspostavljana na predlog OEBS-a.

Haški tribunal saopštio je da ostaje posvećen nastavku saradnje sa nacionalnim tužiocima za ratne zločine i pravosudnim vlastima, tako što će im ustupiti preostale istražne predmete i podeliti sa njima sakupljene informacije i znanje.

Tužilac Bramerc će tokom boravka u Briselu 2. aprila održati i konferenciju za štampu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.