Bramerc „odmrzava” Prelazni sporazum ?

Izvor: Politika, Tanjug, 26.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc „odmrzava” Prelazni sporazum ?

Velika Britanija i Nemačka pokušaće pozitivnu ocenu saradnje Beograda i Haga da iskoriste da Holandija odblokira sporazum Srbije i EU

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel – Srbija je ostvarila dodatni napredak u saradnji sa Kancelarijom tužioca, navodi se u prvoj rečenici najnovijeg izveštaja Serža Bramerca, glavnog haškog tužioca, o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, u koji je „Politika” imala uvid. U izveštaju koji će Bramerc >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u junu zvanično podneti Savetu bezbednosti UN navodi se i da je Beograd u poslednjih šest meseci (period između dva redovna godišnja izveštaja) neprekidno sarađivao u pogledu dostupnosti arhiva i dokumenata. „Kancelarija tužitelja ohrabruje srpske vlasti da zadrže ova stremljenja stabilnim i nepovratnim”, navodi se između ostalog u dokumentu.

Izveštaj Bramerca, u kojem je dosad najpozitivnija njegova ocena saradnje Beograda sa Hagom, trebalo bi da, prema nezvaničnim informacijama iz diplomatskih krugova u Briselu, omogući odmrzavanje Prelaznog sporazuma koji je Srbija potpisala sa EU i njenim članicama u aprilu prošle godine. Prelazni sporazum, kao deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, blokiran je na zahtev Holandije koja traži da hapšenje Ratka Mladića bude uslov za deblokadu sporazuma.

Velika Britanija, Nemačka i još neke države EU pokušaće da iskoriste Bramercov izveštaj da dokažu da je Beograd ostvario kontinuirano poboljšanje saradnje i da uvere Holanđane da je to dovoljno za Prelazni sporazum. Prema ovom scenariju za početak ratifikacije SSP-a u državama EU ostao bi uslov ispunjenja pune saradnje sa tribunalom.

Bramerc je, inače, u svom izveštaju pohvalio Srbiju za preduzimanje pravovremenih mera zaštite svedoka u pojedinim slučajevima, dok je istovremeno izrazio zabrinutost zbog ometanja i zastrašivanja izvesnih svedoka. On je najavio da će Kancelarija tužitelja do kraja tesno sarađivati na rasvetljavanju svih slučajeva. Ipak, hapšenje preostalih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i dalje je najkritičniji deo saradnje, zbog kojeg je Bramerc najviše zabrinut. „Na osnovu informacija kojima raspolažemo Kancelarija tužioca veruje da su obojica begunaca u dometu srpskih vlasti”, naveo je Bramerc u izveštaju.

On je precizirao da Kancelarija tužioca nastavlja da budno prati napore srpskih vlasti da lociraju begunce, a da je o svim dosadašnjim naporima potpuno informisan prilikom poseta Beogradu u aprilu i maju. „Od hapšenja Radovana Karadžića učinjen je napredak na operativnom nivou. Savet za nacionalnu bezbednost zajedno sa Akcionim timom poboljšali su efikasnost operacija koje su u toku i koordinaciju različitih vladinih službi. Ove službe pokazuju rešenost i sposobnost da uhapse preostale begunce. Složene i široke operacije protiv begunaca i njihove mreže pomagača u toku su. Tokom prethodnog rukovodstva tajne i bezbednosne službe nisu postupale po ključnim informacijama koje su mogle da dovedu do hvatanja begunaca. Zato sada vlasti ponovo analiziraju sve informacije koje su bile dostupne ranije i proveravaju sve moguće tragove”, navedeno je, pored ostalog u izveštaju.

Na kraju, Bramerc je naveo da u cilju postizanja dodatnih konkretnih pozitivnih rezultata srpske vlasti treba da nastave da pružaju svu neophodnu podršku profesionalnom radu na operativnom nivou. Takođe, on je naveo da vlasti i njeni zvaničnici treba da podstiču klimu saradnje sa tužiocem. „Negativne i neopravdane izjave kojima se dovodi u pitanje integritet tribunala kontraproduktivne su i mogu imati negativne posledice na saradnju Srbije sa tribunalom”, zaključio je Bramerc u izveštaju.

Vladimir Jokanović

[objavljeno: 26/05/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Bramercov izveštaj najpozitivniji do sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2009

BEOGRAD - Srbija je ostvarila dodatni napredak u saradnji sa Kancelarijom tužioca, navodi se u prvoj rečenici najnovijeg izveštaja Serža Bramerca, glavnog haškog tužioca, o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, u koji je "Politika" imala uvid...U izveštaju koji će Bramerc u junu zvanično...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.