Bramerc: U Srbiji mi rekli da ratni zločinci nisu prioritet

Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: U Srbiji mi rekli da ratni zločinci nisu prioritet

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je da su mu srpski zvaničnici poručili da traganje sa osumnjičenim ratnim zločincima nije njihov najviši prioritet.



Bramerc je u intervjuu za današnji francuski "Mond" govorio o svojoj prošlonedeljnoj poseti Beogradu, prilikom koje je izjavio da Srbija mora više da učini po pitanju saradnje sa tribunalom. Upitan da proceni nivo srpske saradnje, Bramerc je rekao "da će procenu da li je saradnja pozitivna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili ne izvršiti na osnovu razvoja situacije u narednih nekoliko nedelja".

"Međutim, mislim da su moji srpski sagovornici prilično otvoreno priznali da u trenutnoj političkoj situaciji potraga za odbeglim zločincima nije njihov najveći prioritet", rekao je Bramerc za "Mond".

"Osvrnuo sam se na sve aspekte saradnje - pristup dokumentima, hapšenja odbeglih ratnih zločinaca i zaštita svedoka. Mora postojati puna i apsolutna saradnja u svim oblastima", naglasio je Bramerc.

On je dodao da je tribunal tražio od međunarodne zajednice da iskoristi sva sredstva kako bi izvršila pritisak na one koji mogu da potpomognu saradnju, ali da su rezultati do sada bili ograniceni.

"Recimo da smo ponekad imali ograničene informacije. Međutim, ne mogu da kažem da je to naročito obećavajuće", zaključio je Bramerc.

Belgijanac Serž Bramerc preuzeo je u januaru mesto glavnog tužioca Haškog tribunala od Karle del Ponte, koja je na toj funkciji bila osam godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.