Bradić i Kasipović potpisali Memorandum o saradnji

Izvor: S media, 15.Maj.2010, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić i Kasipović potpisali Memorandum o saradnji

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministar prosvete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović potpisali su danas Memorandum o saradnji dva ministarstva za period od 2010. do 2012. godine.

Ovim memorandumom biće definisana saradnja u različitim oblastima kulture, razmena informacija, podrška i unapredjenje saradnje institucija, radi medjusobnog upoznavanja sa kulturnim i umetničkim stvaralaštvom.

Bradić je posle potpisivanja istakao važnost dobre komunikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i razmene informacija izmedju dva ministarstva, koje će biti podstaknute ovim memorandumom, a ono što je još bitnije, po njegovom mišljenju, jeste kvalitet projekata na kojima će Srbija i RS zajedno raditi, naročito u oblasti pristupa evropskim fondovima za kulturu, kao i na polju kreativnih industrija (izdavaštvo, film), koje su zajedničko polje interesovanja.

Bradić je primetio da su se koprodukcije izmedju Srbije i RS, naročito u sferi filmske umetnosti, već pokazale kao uspešnim, navevši kao primer filmove "Turneja" Gorana Markovića i "Sveti Georgije ubija aždahu" Srdjana Dragojevića.

Ministar kulture Srbije je posebnu pažnju skrenuo na značaj zajedničkog rada na očuvanju kulturnog nasledja, što predstavlja jednu od prioritetnih oblasti moguće saradnje Srbije i RS.

Prema njegovim rečima, briga o kulturnom nasledju i kulturi sećanja jeste prostor za ostvarivanje zajedničkih projekata, ali i veliki podsticaj ekonomiji, naročito kroz kulturni turizam.

"Siguran sam da će potpisivanje momoranduma biti podstrek i za naše umetnike i institucije da daju nove predloge i uvaže zajedničke interese naših zemalja, a kulturni radnici su ti koji će ovo parče papira ispuniti sadržajem", naglasio je Bradić.

Kasipović izrazio je uverenje da će dosadašnja odlična saradnja izmedju Srbije i RS ovim momerandumom samo biti još više podstaknuta u smeru podele iskustva i informacija iz oblasti kulture, primetivši da je za RS veoma važno iskustvo Srbije u evropskim i svetskim sredinama kulture.

On je kao prioritete buduće saradnje odredio dva projekta - Spomen područje Donja Gradina u Jasenovcu i Skelani na Drini, koji se smatraju jednim od najstarijih antičkih lokaliteta u Srednjem Podrinju.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kulturna saradnja Srbije i Republike Srpske

Izvor: RTS, 15.Maj.2010

Istraživanje rimskog naselja u Skelanima i memorijalni centar Donja Gradina, najvažniji su projekti memoranduma o kulturnoj saradnji, koji su potpisali ministri Nebojša Bradić i Anton Kasipović. ..Ministri kulture Srbije i Republike Srpske, Nebojša Bradić i Anton Kasipović potpisali su Memorandum...

Nastavak na RTS...

Bradić i Kasipović potpisali Memorandum o saradnji

Izvor: Glas javnosti, 16.Maj.2010, 07:14

BEOGRAD - Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministar prosvete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović potpisali su Memorandum o saradnji dva ministarstva od 2010. do 2012. godine...Ovim memorandumom biće definisana saradnja u različitim oblastima kulture, razmena informacija, podrška...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.