Božidar Đelić za smenu Jelka Kacina

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božidar Đelić za smenu Jelka Kacina

Srbija će zatražiti da izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin bude smenjen sa te funkcije, najavio je juče potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, reagujući na Kacinovu konstataciju da je sastanak predstavnika Evropskog parlamenta i kosovske skupštine održan pre dva dana u Briselu označio priznavanje nezavisnosti Kosova. U izjavi za „Blic" Kacin odgovara da „za sada Srbija nije članica EU, nema svojih predstavnika u Parlamentu i ne odlučuje o tome ko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šta može i ko šta ne može".

Na skupu u Briselu istaknuta je po prvi put zastava koja je usvojena u kosovskoj skupštini nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin isticanje zastave i sastanak predstavnika Evropskog parlamenta i kosovske skupštine označio je kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

- Neko ko je tako otvoreno stao na stranu separatista i koji nema izbalansiran i nepristrastan stav, ne može biti na toj funkciji - rekao je juče Đelić. Potpredsednik Vlade je dodao da je siguran da u Evropskom parlamentu ima kvalifikovanih ljudi koji bi mogli da budu na toj funkciji i da Srbija ima pravo da traži da se poštuje njena politika.

- Pitanje Kosova i Metohije je od prvoklasnog značaja za našu zemlju i žao mi je što neki evropski funkcioneri tome prilaze na ležeran način - rekao je Đelić.

Jelko Kacin prvi sastanak evropskih parlamentaraca i predstavnika kosovskog parlamenta, međutim, vidi drugačije.

- To znači korak na produbljivanju dijaloga između Evropskog parlamenta i kosovske skupštine, to jest države Kosovo. U sastavu kosovske delegacije bili su i pripadnici manjina - gospodin Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke Kosova, kao i predstavnici turske manjine. Veoma pažljivo sam slušao njihove argumente i podržao ih u njihovim očekivanjima da će vlada Kosova implementacijom Ahtisarijevog plana zaštititi prava svih manjina, a pre svega Srba kao najveće nacionalne grupe - ističe Kacin za „Blic".

Direktno upitan kako komentariše zahtev o smeni koji bi mogle uputiti vlasti Srbije, Kacin kaže:

- Nadležan sam da izveštavam o napretku Srbije. Ne mogu komentarisati izjavu potpredsednika Đelića, ali sam dužan da tu njegovu izjavu uključim u svoj sledeći izveštaj. Za sada Srbija nije članica EU, nema svojih predstavnika u Parlamentu i ne odlučuje o tome ko šta može i ko šta ne može. Ali, svakako podržavam sve napore Srbije da što je moguće pre preskoči sve ono što je do sada propušteno i da se približi EU. I svakako želim da uspe u formiranju proevropske vlade što je moguće pre - zaključuje Kacin.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srbija će tražiti smenu Kacina

Izvor: B92, 30.Maj.2008

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će Srbija zatražiti da izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin bude smenjen sa te funkcije... Na međunarodnoj konferenciji "Ljubljanska agenda-za novu fazu procesa stabilizacije i pridruživanja", koja se održava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.