Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bot u Beogradu

Beograd -- Ministar inostranih poslova Holandije Bernard Bot boravi u poseti Beogradu.

Bot i njegov kolega iz SCG Vuk Drašković izjavili su danas da je izručenje haškog optuženika Ratka Mladića uslov za evroatlantske integracije SCG. Posle razgovora s Botom Drašković je izjavio da je poruka o saradnji s Haškim tribunalom vrlo jasna. "Bez hapšenja i predaje preostalih haških optuženika, pre svega Mladića, svi naši napori za evroatlantske integracije postaju gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzaludni", rekao je on.

Bot je rekao da podržava Draškovićeve izjave o Hagu i ocenio da je izručenje Mladića, Radovana Karadžića i Anta Gotovine način da vlasti SCG, BiH i Hrvatske pokažu EU i NATO-u da su sposobne da izvršavaju obaveze.

I s Koštunicom

Bernarda Bota primio je i premijer Srbije Vojislav Koštunica. Bot je u tom razgovoru izjavio da je holandsko "ne" evropskom Ustavu ne znači "ne" EU i njenoj budućnosti. "SCG" u budućnosti vidim kao članicu EU, a očuvanje SCG je u duhu evropskih integracija, jer se evropski procesi temelje na integracijama, a ne dezintegracijama", rekao je Bot.

Koštunica je rekao da je Srbija opredeljena za evropske integracije i dodao da bi na jesen trebalo da počnu razgovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU. "Beograd je za rešavanje svih problema na Kosovu kroz dijalog, a rešenje je moguće naći uz očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta SCG. Svaka promena granica imala bi posledice po stabilnost u regionu", naveo je Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.