Bošnjaci traže da Incko spreči referendum

Izvor: Glas javnosti, 23.Apr.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci traže da Incko spreči referendum

BANJALUKA - Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske pozvao je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da poništi odluku Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o nametnutim zakonima visokog predstavnika, pre svega zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, te da sankcioniše sve koji su učestvovali u njenom donošenju.

Šef Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS Mujo Hadžiomerović rekao je da je tumačenje Dejtona u isključivoj nadležnosti visokog predstavnika u BiH.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
- Zaključci Narodne skupštine RS predstavljaju direktno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozivamo visokog predstavnika da poništi odluku o referendumu, zaključke Skupštine i da sankcioniše one koji su ovakvim delovanjem doveli u pitanje Dejtonski sporazum - rekao je Hadžiomerović za Glas Srpske.

On je dodao da Klub Bošnjaka smatra da Skupština nema nadležnosti da odlučuje o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti BiH i visokog predstavnika.

- Ni Ustavni sud RS nema nikakvih nadležnosti da odlučuje o tim pitanjima i zato nismo uložili veto na ove odluke Narodne skupštine RS - zaključio je Hadžiomerović.

Izostankom veta stvoreni su uslovi da odluka o referendumu bude objavljena u "Službenom glasniku RS". Ona stupa na snagu dan posle objavljivanja u "Službenom glasniku", a za termin održavanja referenduma utvrđuje se prva nedelja po isteku 45 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Komentarišući odluku Kluba Bošnjaka premijer RS Aleksandar Džombić je istakao da Srpska neće odustati od referenduma.

- Odluka Kluba Bošnjaka znači da će Srpska ići brže ka referendumu - rekao je Džombić.

Komentarišući poziv koji su Bošnjaci uputili Incku predsedavajući Vijeća naroda RS Momir Malić je rekao da je to manir skoro čitavog bošnjačkog političkog miljea.

- Bošnjaci za sve traže Inckovo delovanje, ali ja ne očekujem reakciju OHR-a - rekao je Malić.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS Milan Tukić takođe smatra da Incko neće reagovati, jer bi time samo dolio ulje na vatru i pokazao da deluje po nalozima jednog naroda.

- Klub Bošnjaka ušao je u politizaciju čitave priče o referendumu, tražeći od Incka da posegne za sankcijama. To je stara priča Sarajeva, koje pribegava ovakvim potezima. Umesto da se sedne i razgovara, stalno očekuju svemoćnu ruku visokog predstavnika - rekao je Tukić.

Delegat Kluba Hrvata u Veću naroda RS Drago Vidović je rekao da je reč o političkoj odluci Kluba Bošnjaka i podsetio da Hrvati u odlukama Narodne skupštine nisu prepoznali bilo šta što ugrožava bilo čiji vitalni nacionalni interes.

Odluku o održavanju referenduma u Srpskoj podržali su ove sedmice Predsedništvo Veća naroda RS, klubovi Srba, Hrvata i delegata iz reda ostalih, ocenivši da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Predsedništvo i pomenuti klubovi zauzeli su stav da Srpska ima pravo na referendum na osnovu Zakona o referendumu, koji je usvojen u februaru prošle godine.

Narodna skupština RS usvojila je polovinom aprila odluku o održavanju referenduma, na kojem bi se stanovnici Srpske izjasnili o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. Povod za tu odluku bio je pristrasan rad Suda i Tužilaštva BiH na procesuiranju ratnih zločine za koje su uglavnom odgovarali Srbi.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Odluku o referendumu ne može niko da poništi

Izvor: Cafe.ba, 23.Apr.2011

Predsjednik Republike Srpske RS Milorad Dodik rekao je da Odluku o referendumu o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, koju je usvojila Narodna skupština Srpske, niko ne može da poništi i da ne vidi razlog zašto bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko spriječio...

Nastavak na Cafe.ba...

Bez prepreka za referendum

Izvor: RTS, 23.Apr.2011

Niko ne može da poništi odluku o raspisivanju referednuma o Sudu i Tužilaštvu BiH, izjavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Jedino relevantno mesto za odlučivanje o referendumu je Ustavni sud RS, ističe Dodik. ..Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da niko ne može poništiti...

Nastavak na RTS...

DODIK: NE MOŽE SE PONIŠTITI ODLUKA O REFERENDUMU

Izvor: Kurir, 23.Apr.2011

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da niko ne može poništiti odluku o raspisivanju referednuma o Sudu i Tužilaštvu BiH i da ne vidi razlog zašto bi visoki predstavnik u BiH sprečio održavanje referenduma...Dodik je kazao da je jedino relevantno mesto za odlučivanje...

Nastavak na Kurir...

Dodik: Zašto Incku smeta referendum?

Izvor: TvojPortal.com, 24.Apr.2011, 01:06

(vesti online) Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da niko ne može poništiti odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i da ne vidi razlog zašto bi visoki predstavnik u BiH sprečio održavanje referenduma..  . . Dodik je kazao da je jedino relevantno mesto...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.