Bošnjaci stavili veto na izmene Izbornog zakona BiH

Izvor: N1 televizija, 04.Maj.2017, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci stavili veto na izmene Izbornog zakona BiH

Klub Bošnjaka u Domu naroda BiH pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pošto je u tom Domu prvobitno prihvaćeno da se po hitnom postupku glasa o izmenama Izbornog zakona BiH koje je predložio Hrvatski narodni sabor.

Za ovu tačku i razmatranje po hitnom postupku glasalo je osam delegata iz HDZ-a, HDZ-a 1990, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske seljačke stranke, dok je protiv glasalo sedam delegata iz Stranke demokratske akcije, Srpske demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << stranke i Saveza za bolju budućnost.

Potom je Halid Genjac, delegat iz Kluba Bošnjaka uputio zahtev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koji su potpisali svi delegati bošnjačkog Kluba.

Genjac je ocenio da krupne izmene Izbornog zakona BiH ne mogu biti upućene u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, jer onemogućavaju amandmansko delovanje.

Prema njegovim rečima, izmene Izbornog zakona BiH trebalo bi dostaviti Venecijanskoj komisiji, dodavši da predloženi zakon ima tehničke nedostatke.

Predsedavajući Doma naroda Bariša Čolak rekao je da se radi o veoma važnom zakonu, čije pitanje se mora rešiti što pre kako se u izbornu 2018. godinu ne bi ušlo sa nerešenim pitanjem Izbornog zakona BiH.

Izmenama Izbornog zakona BiH, koje je predložio HNS, reguliše se izbor članova Predsedništva Bosne i Hercegovine, delegata u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, kao i primena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Hrvatske stranke od ranije insistiraju da se izmenama Izbornog zakona BiH obezbedi da hrvatski član Predsedništva BiH može biti izabran većinskim glasovima bošnjačkog naroda u Federaciji BiH, kao što je to bio slučaj sa izborom Željka Komšića na tu funkciju.

Sud za ljudska prava u Strazburu je presudom u slučaju "Sejdić-Finci" naložio BiH da izmeni Izborni zakon, kako bi mogućnost kandidovanja za Predsedništvo BiH i Dom naroda BiH, osim konstitutivnih naroda, imali i pripadnici ostalih naroda.

Ustavni sud BiH je 2011. godine doneo odluku kojom se nalaže promena Izbornog zakona BiH u delu koji reguliše način izbora većnika u Gradsko veće Mostara, ali ta odluka do danas nije sprovedena, tako da su poslednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.