Izvor: B92, 07.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borović: Ukinuti pritvor Kovačeviću

Beograd -- Borivoje Borović, advokat Miladina Kovačevića koga vlasti SAD terete za nanošenje teške telesne povrede, zatražio je ukidanje pritvora njegovom klijentu.

Borović je od Drugog opštinskog suda u Beogradu zatražio da povuče rešenje o sprovođenju istrage. U saopštenju Borovićeve kancelarije se tvrdi da u dokumentaciji, koja je srpskim vlastima dostavljena iz američkog pravosuđa, stoji da ona ne može biti korišćena za vođenje krivičnog postupka protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kovačevića.

Navodi se da bi time bio prekršen princip da se ne sudi dva puta u istoj stvari.

Kako je navedeno, istražni sudija u proteklih deset dana nije sproveo nijednu istražnu radnju, a tužilac nije dostavio niti jedan dokaz protiv Kovačevića za delo teška telesna povreda, ali da se pozvao na dokumentaciju koju je dobio od američkog pravosuđa, a koja je odbrani naknadno dostavljena.

Borović tvrdi da u toj dokumentaciji iz američkog pravosuđa stoji da ona ne može biti korišćena za vođenje krivičnog postupka protiv Kovačevića, jer bi time bio prekršen princip da se ne sudi dvaput u istoj stvari.

Po tom osnovu, smatra Borović, protiv Kovačevića nije mogao biti vođen krivični postupak niti mu je mogao biti određen pritvor.

U saopštenju stoji i da Borović "upozorava srpske pravosudne organe da se ne ponašaju podanički i da prestanu sa kršenjem ljudskih prava i sloboda Miladina Kovačevića".

Istražni sudija Drugog opštinskog sudu u Beogradu odredio je 28. oktobra pritvor Kovačeviću i bivšem konzulu Srbije u Njujorku Slobodanu Nenadoviću u trajanju do 30 dana.

Srpsko tužilaštvo Kovačevića tereti za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje isprave i nanošenje teške telesne povrede. Nenadoviću se stavlja na teret da je zloupotrebio službeni položaj falsifikovanjem službene isprave.

Kovačević se na saslušanju u policiji izjasnio da nije kriv za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja, a od optužbi za nanošenje teških telesnih povreda se branio ćutanjem.

Protiv Kovačevića se u SAD vodio postupak zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru, a američke vlasti su mu privremeno oduzele pasoš.

U konzulatu Srbije u Njujorku izdata mu je putna isprava kojom je napustio SAD i to za vreme trajanja jemstva koje je položio preko Konzulata Srbije.

Republičko javno tužilaštvo dobilo je od Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država materijal važan za predmet Kovačević protiv koga je u Srbiji pokrenut krivični postupak.

Portparol tužioca Tomo Zorić rekao je agenciji Beta da je reč o medicinskoj dokumentaciji na više od 1.000 strana vezanoj za teške telesne povrede opasne po život koje je Kovačević naneo kolegi sa fakulteta, Štajnhaueru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.