Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 22.Jan.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borko Stefanović i zvanično šef tima za dijalog s Prištinom

BEOGRAD - Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović biće na čelu pregovaračkog tima za dijalog sa Prištinom, saopšteno je danas u Vladi Srbije.

Zamenik Stefanovića biće Vladimir Jovičić, savetnik u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Vlada Srbije je zapravo, kako je novinarima objasnio ministar Srđan Srećković, danas skinula oznaku tajnosti sa dela zaključka o obrazovanju pregovaračkog tima za dijalog sa Kosovom. Detalji Platforme >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << biće otkrivani javnosti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima Srbije, najavio je ministar Srećković.

Dijalog s Prištinom omogućen je Rezolucijom UN o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde, koji je Generalna skupština UN usvojila je 9. septembra prošle godine.

Taj dokument je Srbija posle višednevnih diplomatskih kontakata usaglasila sa EU.

Rezolucijom se poziva na dijalog o kosovskom pitanju, a Srbija ni na koji način ne priznaje nezavisnost svoje južne pokrajine.

Zasad nije poznato kada bi pregovori mogli da počnu, jer je tajming uslovljen konstituisanjem privremenih kosovskih vlasti posle vanrednih izbora.

Srbija je u više navrata potvrdila spremnost da odmah otpočne pregovore o svim političkim pitanjima.

Priština suštinski ne žuri sa početkom dijaloga, a dodatnu nevolju zadao joj je izveštaj Dika Martija Savetu Evrope, kojim je potvrdio učešće najbližih saradnika dosadašnjem premijera Hašima Tačija u zločinima, otmicama i trgovini ljudskim organima.

Nije poznato ni ko će biti posrednik u ime Evropske unije, niti format i obim angažovanja eventualnog američkog predstavnika.

Kad je reč o temama, opredeljenje svih učesnika je da se problemi rešavaju jedan po jedan, počev od onih za koje je izvesno da se brže može postići saglasnost.

Prema procenama medija, to bi mogla da budu pitanja koja se tiču telekomunikacija, katastra, nestalih...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.