Izvor: S media, 11.Mar.2011, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: I status Kosova je na stolu

Šef srpskog pregovaračkog tima o početku dijaloga i o mogućim rezultatima: Priština se samo hrabri upornim insistiranjem na nezavisnosti.

Pregovori sa Prištinom počeli su veoma dobro, u radnoj atmosferi, sa mnogo razumevanja. U dva dana otvorili smo čak sedam tema i kod nekih je ostvaren veoma značajan pomak - poručuje u intervjuu za ”Novosti” šef srpskog pregovaračkog tima i politički direktor MSP Borislav Stefanović.

* Prištinski tim došao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je pod pritiskom Brisela, bez prethodno usvojene rezolucije, o čemu se uopšte moglo razgovarati u takvoj atmosferi?

Stefanović: Dijalog nije priprema za priznanje Kosova

- Postoji mnogo problema u Prištini, treba imati strpljenja i dati im vremena da ih prevaziđu. Naša strana je predložila vrlo konkretna rešenja za svaku od otvorenih tema, a koja ni na koji način ne zadiru u naš suverenitet, Ustav i skupštinske rezolucije, ali imaju jak kompromisni kapacitet.

* Kako odgovarate na komentare da je Beograd na samom startu bio previše popustljiv, da niste agresivnije reagovali na insistiranje Edite Tahiri da je reč o razgovoru dveju država, pa čak i da je Srbija okupirala Kosovo?

- Vrlo jasno smo u uvodnom izlaganju svima stavili do znanja našu poziciju o statusu. Bez obzira na sve izrečeno, ta pozicija se neće menjati, ali to ne treba da bude prepreka u dijalogu. Pokazali smo čvrstinu u zastupanju naših nacionalnih interesa, ali bez isticanja razlika, i to je put da rešimo probleme.

* U međuvremenu je Skupština Kosova usvojila rezoluciju u kojoj se daje mandat pregovaračkom timu da razgovara isključivo o tehničkim pitanjima, ni u kojem slučaju ne zadirući u suverenitet?

Stefanović: Pregovori nisu tehnički!

- Nemoguće je da se pitanja koja se tiču suvereniteta ili pogleda na status dve strane ni u jednom trenutku ne dotaknu. Neka pitanja su samo naizgled tehnička, a u sebi sadrže snažnu političku dimenziju. U tome što Priština uporno insistira na nezavisnosti, nema ničeg drugog sem samohrabrenja.

* Oko kojih tema ste došli do najvećeg pomaka?

- Nećemo otkrivati detalje dok stvari ne budu dovedene do kraja. Pronašli smo mnogo zajedničkog prostora po pitanju katastra, matičnih knjiga, pozitivno smo zajednički evaluirali rad CEFTA. Detaljno smo izložili naše predloge oko aviosabraćaja, telekomunikacija i izgleda carinskog pečata. Sad čekamo odgovor druge strane.

Opširnije na Večernje novosti.rs

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: I status je na stolu

Izvor: SrbijaNet.rs, 12.Mar.2011, 11:39

Šef beogradskog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je delegacija Beograda na početku dijaloga u Briselu vrlo jasno svima stavila do znanja našu poziciju o statusu Kosova i Metohije.- "Bez obzira na sve izrečeno, ta pozicija

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.