Izvor: Blic, 08.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borislav Pelević: Karadžić heroj Milošević nije

Borislav Pelević: Karadžić heroj Milošević nije

Predsednik Srbije Milan Milutinović pozvao me je iz trivijalnih razloga, ali smo razgovarali i o situaciji u Srbiji, SRJ, na Kosovu i Metohiji i, na moje insistiranje, o Hagu. Zamerio sam Milutinoviću što se više ne uključuje u rešavanje svih tih pitanja, posebno u rešavanje pitanja federacije, zajedničke države Srbije i Crne Gore.

Predsednik Srbije mi je, međutim, rekao da je imao najbolju volju, da je čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tražio da se uključi u te razgovore, ali da se po savetu Vojislava Koštunice nije uključivao u pregovore o budućnosti federacije, izjavio je za 'Blic' Borislav Pelević, predsednik Stranke srpskog jedinstva. Strepi li Milutinović od izručenja Hagu?

- Pitao sam ga da li on veruje vlastima Srbije i SRJ da ga neće izručiti Hagu. Milutinović je odgovorio da smatra da on nije putnik za Hag i da jednostavno nema razloga da bude u Hagu, jer nema nikakve veze s ratnim zločinima. Izrazio sam sumnju da će ga DOS izručiti Haškom tribunalu sada ili automatski po isteku mandata, na šta je on naveo da ne može više ni u šta biti siguran, pa ni u to. Ipak, jasno mi je stavio do znanja i rekao da nema nameru da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu. Milutinović izgleda jako dobro, ali smatra da bi, pošto ima nekoliko bajpasova, tamnica u Hagu veoma škodila njegovom zdravlju i da ne bi fizički mogao da izdrži tamnovanje. Inače se ne plaši Haškog tribunala.

Obećali ste mu pomoć?

- Nikakvu oružanu, kako se pojavilo u nekim medijima, jer 'Tigrovi' ne postoje već sedam godina. Niti nam to pada na pamet. SSJ će ga štititi svim demokratskim sredstvima, a ako treba i organizacijom mitinga, s tim što se ne bismo priključili mitinzima SPS ili SRS, jer nemamo ništa zajedničko i ne vidimo sebe s njima. Ali ako bude nekih protesta građana zbog izručenja Hagu, SSJ će se rado priključiti bez stranačkih obeležja. Jer izručenja će se nastaviti pošto nikada Srbija i SRJ nisu imale ponizniju vlast, koja ispunjava svaki ultimatum i uslov Zapada. One ne shvataju da Zapad ne ceni ljude koji nemaju dostojanstvo i koji ne čuvaju dostojanstvo svoje zemlje. Da je Koštunica od Žaka Širaka tražio da samo jednog Srbina oslobodi kada mu je predsednik Francuske naredio da pusti Albina Kurtija, više bi ga Širak cenio. Kako gledate na pokušaje hapšenja Radovana Karadžića?

- Veoma sam ogorčen zahtevima za izručenje Radovana Karadžića, ali sam i veoma srećan što Karadžić nije uhapšen i što su nekoliko akcija Sfora propale. Sfor, NATO i Haški tribunal imaju veliki problem jer je Karadžić heroj srpskog naroda. Njega štiti ceo srpski narod. To je bitno drugačija situacija nego kod Slobodana Miloševića. Siguran sam da bi makar milion građana izašlo na ulice ukoliko bi Karadžić bio izručen Haškom tribunalu. Bio bi to veliki ispit za vlasti i u RS i u Srbiji i u SRJ. Velika je razlika između Karadžića i Miloševića. Karadžić je stvorio RS i zaštitio srpski narod. Karadžić je srpski heroj, Milošević nije. Milošević za mene nikad nije bio srpski heroj. Njemu se ne može odreći rodoljublje i patriotizam, ali je učinio mnogo grešaka koje su nas skupo koštale. Da je Milošević ovako branio srpski narod kao što ga brani u Hagu mnogo bi bilo bolje po nas. Ali čega se god dohvatio u Srbiji, to je propalo. Nadam se da će i Haški tribunal propasti jer je došao u sukob s njim. Zašto je onda SSJ na izborima podržao upravo Miloševića?

- Mi smo tada rekli da treba podržati dokazane patriotske snage, a to su bili Milošević i Tomislav Nikolić. Koštunica nije patriota, on je salonski patriota i to je pokazao. Kakav je to patriota koji pušta 1.800 Šiptara iz srpskih zatvora a da pri tom ne oslobodi nijednog Srbina iz zatvora Unmika na Kosovu? Kakav je to patriota čija stranka piše ustav u kome se ne pominje srpski narod? O patriotizmu se ne govori, on se pokazuje na delu. SSJ je zatražio formiranje anketnog odbora u Skupštini Srbije koji bi istražio slučaj Delimustafić.

- Umesto da se sudi ratnom zločincu taj slučaj se pretvorio u sukob DS i DSS. Žalosno je to što neko u državi štiti Delimustafića i blokira zahtev SSJ za formiranje anketnog odbora koji bi ispitao taj slučaj. A ko to može - može jedino DOS. Nas ne interesuje da li ga štiti DS ili DSS. SSJ ima dokaze za zločine Delimustafića, ali niko nije kontaktirao s nama. Zbog onoga što je izjavio da nema dokaza protiv Delimustafića, vojni tužilac bi morao da podnese ostavku ako ima oficirske časti. Kakav će biti stav SSJ u vezi s najavljenom rekonstrukcijom Vlade Srbije?

- SSJ je dao podršku Vladi Srbije prilikom njenog konstituisanja, ali Vlada u proteklih godinu dana nije opravdala naše poverenje i nije ispunila nijedno obećanje iz ekspozea premijera Đinđića. SSJ će glasati protiv rekonstrukcije i izbora svih novih članova Vlade. Ovo je kozmetička i trgovačka rekonstrukcija i u nju će ući samo stranke čiji će poslanici obezbediti da Vlada opstane. Ako bi DSS glasao protiv rekonstrukcije, onda Vlada može da padne. Sad je situacija da vidimo ko je ko. Sad je bitno da Vlada padne, jer ako ne uspe rekonstrukcija, onda Đinđić mora da podnese ostavku. Ali sumnjam u to da će DSS i druge opozicione stranke glasati protiv Vlade. Zatražili ste raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji.

- Ti izbori su jedino rešenje za krizu u Srbiji. Red bi bilo da sve stranke izađu samostalno na izbore kako se više ne bi krile iza nekih koalicija. To bi bili pravi demokratski izbori, jer su prošli bili referendum. SSJ neće ići u koaliciju. Ne biste ni sa DSS, kako ste nekad najavljivali?

- Nažalost, program DSS je dobar, ali je problem što se ne realizuju u praksi. I DSS želi izručenje Haškom tribunalu, ali po zakonu. U čemu je tu razlika? U izručenju Hagu po uredbi ili po zakonu nema razlike. Da li će to nešto promeniti sudbinu izručenih ili će to nešto značiti Karli del Ponte? Ne. Đinđić izručuje Srbe po uredbi, a Koštunica hoće po zakonu. SSJ je razočaran u politiku DSS i tu ne može biti više saradnje. Ne može se pre podne biti vlast, a uveče opozicija i to nije principijelno. Koštunica drži konferenciju od sat i po i niko ne zna šta je rekao. Kada očekujete izbore?

- Nažalost, tek 2004. godine, jer Đinđić stalno govori da neće dozvoliti izbore. Đinđić zna da bi izgubio izbore i zato neće biti izbora u Srbiji. Ove godine će se jedino održati predsednički izbori. Ima li SSJ kandidata?

- Glavni odbor je odlučio da to budem ja, ali sam zamolio da konačnu odluku o kandidaturi donesem kada se izbori raspišu. Ne želim da učestvujem u trci za koju bih unapred znao da je izgubljena. Spreman sam da prihvatim kandidaturu za predsednika, ali još ne želim da je potvrdim. Kako komentarišete izbor vlasti na Kosovu?

- Ako Koštunica, Đinđić i Čović kažu da nisu znali da će Tači, Rugova i Redžepi danas vladati Kosovom, onda moraju da podnesu ostavku, jer su politički neobrazovani. Zašto su pozivali Srbe da izađu na izbore? Da bi Srbi dobili mesto ministra poljoprivrede? Srbi na Kosovu ne mogu da izađu iz kuće ni u svoju baštu da je okopaju, a kamoli da obilaze poljoprivredna dobra na KiM. Dobili smo ratne zločince da vladaju Kosovom koji su posle inauguracije otišli na grob Adema Jašarija da mu se zakunu na nezavisnost Kosova. Zato bi, Koštunica, Đinđić i Čović morali da podnesu ostavke. 'Vračare' su ugrožene Da li je SSJ zadovoljna radom bar nekog ministra?

- Izdvojio bih ministra za socijalna pitanja Gordanu Matković. Ako bi neko iz SSJ sutra bio premijer, preporučio bih je za ministra... SSJ posebnu zamerku ima na rad ministra policije Dušana Mihajlovića zbog hladnjača i masovnih grobnica, kao i olakog zaključka da se radi o albanskim žrtvama bez prethodne istrage. On ništa nije konkretno uradio na rasvetljavanju ubistava i otmica u Srbiji i mislim da je njegov najveći uspeh hapšenje 'vidovite Zorke'. Pretpostavljam, pošto je usvojen novi krivični zakon po kome će se vračare i dalje hapsiti, da će mu to biti prioritet i u ovoj godini. Sad su mu na redu Kleopatra, Big Lale i ostali koji se bave tim poslom, a bojim se i za 'Božen kozmetik', pošto ona muti neke trave.

Nenad Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.