Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Tadić u SAD i pred UN

Njujork -- Predsednik Srbije Boris Tadić boravi u SAD od 18. do 23. septembra, gde će govoriti na dve sednice Ujedinjenih nacija.

Tadić će u 21. septembra će govoriti na 61. generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a sledećeg dana na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Predsednik Srbije je večeras potpisao u Čikagu sporazum o uspostavljanju "bratskih odnosa" između Republike Srbije i savezne američke države Ilionis.

Tadić i guverner Ilinoisa Rod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Blagojević su ocenili da će sporazum biti od obostrane koristi, pre svega u jačanju privredne saradnje. Predsednik Srbije je kazao da će primena sporazuma biti njegov zadatak. Najavljeno je da će početkom 2007. guverner Ilinoisa sa privrednom delegacijom doći u Srbiju. Očekuje se da sporazum omogući povezivanje preduzeća iz Srbije i Ilinoisa, podstakne priliv kapitala u Srbiju i izvoz zi Srbije u SAD. Kako iz Čikaga za B92 javlja urednik Radija Ozon plus Predrag Vasić, saradnja Srbije i Ilinoisa počela je prošle godine, a Ilinois je jedna od najrazvijenijih oblasti u SAD i oblast u kojoj živi najveći broj Srba u SAD.

U okviru nastupa na Generalnoj skupštini, predsednik Srbije će u Njujorku imati niz bilateralnih susreta s predsednicima država i ministrima inostranih poslova. Na sastanku sa šefovima delegacija Tadić će se sastati i s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kofijem Ananom.

Predviđeno je da Tadić razgovara i s predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i da prisustvuje tradicionalnom prijemu za šefove delegacija, koji priređuje predsednik SAD Džordž Buš.

Tokom boravka u Njujorku Tadić će s predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem položiti vence na spomenik Nikoli Tesli, a u Bostonu će održati predavanje na Univerzitetu Harvard.

Ministar inostranih poslova Vuk Drašković učestvovaće u razgovorima koje će voditi Tadić, a imaće i niz samostalnih susreta s ministrima spoljnih poslova i funkcionerima međunarodne zajednice. Centralna tema razgovora biće budući status Kosova i Metohije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.