Borđuža: Politika Zapada je da podeli slovenske narode

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borđuža: Politika Zapada je da podeli slovenske narode

Generalni sekretar Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB) Nikolaj Borđuža ocenio je danas da je politika Zapada orijentisana ka podeli slovenskih naroda i poručio da postoji mehanizam za ulazak Srbije u ODKB, ali da je odluka o tome "suvereno pravo Srba".

Borđuža je za Sputnjik naglasio da je kategorički protiv teze "ako nisi s nama, ti si protiv nas", navodeći da su poruke u tom tonu koje Srbiji stižu sa Zapada "još jedna potvrda da je u toku pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da se veštački prekinu viševekovne veze među slovenskim državama".

Borđuža smatra da svaka država treba da ima normalne kontakte i dobru saradnju i sa zemljama Zapada, i sa zemljama Istoka, kako bi imala zaokruženu spoljnu politiku.

"Zbog nečega sve te zemlje koje postavljaju ultimatume Srbiji ne ograničavaju svoje kontakte sa drugim državama, a od svojih partnera to traže - od Srbije, Ukrajine ili Bugarske. Setite se gasne epopeje sa "Južnim tokom". Zato mislim da je to pogrešno", rekao je Borđuža.

Na pitanje može li Srbija u perspektivi da postane clanica ODKB-a, on je odgovario da mehanizam za to postoji, ali da je pre svega važno da se zajednički radi na podizanju nivoa bezbednosti naših zemalja.

"Što se tiče toga hoće li Srbija ući u ODKB, to je suvereno pravo Srba. Ako donesu takvu odluku biće nam drago, mehanizam ulaska u organizaciju postoji. Ako donesu drukčiju odluku, samo da sarađuju sa nama, i to ćemo pozdraviti", rekao je Borđuža, koji je u Beogradu boravio zbog učešća na konferenciji "Terorizam i elektronski mediji".

Suština, smatra on, nije u kom svojstvu će zemlja biti, nego je najvažnije da se zajedničkim naporima podigne nivo bezbednosti i isključi mogućnost različitih teroristickih akata ili nekih drugih kriznih pojava.

"Mi na tome i radimo i zato naša saradnja u bilo kojem obliku ide u korist i Srbiji, i državama članicama ODKB-a", smatra Borđuža, ocenjuje da je saradnja Srbije i ODKB-a dobra.

Upitan da prokomentariše to što Zapadu i NATO, kako tvrdi Sputnjik, smeta tesna vojna saradnja Srbije s Rusijom i "s vremena na vreme" zajednički manevri sa članicama ODKB-a, on kaže da logika razvoja svih dogadaja danas govori da NATO i Amerikanci vode politiku "zavadi pa vladaj".

"Vode politiku da nikako ne dozvole obnovu tesnih kontakata među slovenskim narodima. Upravo je zato u Ukrajini bio organizovan državni prevrat, pritom, organizovan sa strane. Upravo zato se Ukrajina koristi samo za jedno - da se pocepa naše slovensko jedinstvo i to se dešava svuda, pa i u Srbiji", smatra Borđuža.

Iako o tome, kako kaže, ranije nije govoreno, "danas je sve tako ogoljeno i vidimo kako Amerikanci i njihovi vazali rade i u Siriji, i u Ukrajini, da više nema smisla ćutati o tome".

"Ta politika je orijentisana samo na jedno - da podeli slovenske narode", tvrdi Borđuža.

Govoreći o primedbama na račun zajedničkog humanitarnog centra Srbije i Rusije u Nišu, među kojima i tvrdnje da je to "špijunski centar", generalni sekretar ODKB kaže da su brojna objašnjenja zapadnih partnera "smešna", pa i kada je reč o "špijunskom centru“.

Taj centar, objašnjava on, formiran je da bi se pružila pomoć, pre svih Srbiji u slučaju velikih tehnogenih ili prirodnih katastrofa, da se ne bi čekalo da stignu avioni iz Rusije sa pomoći i spasiocima, nego da se operativno reaguje na licu mesta na sve takve krizne situacije.

"Smatram da taj centar može da radi ako njegovi radnici budu socijalno zaštićeni i ako budu imali jasan pravni status. Bilo bi dobro da to pitanje bude rešeno što pre, ali shvatamo da je ta odluka na rukovodstvu Srbije i to je suvereno pravo Srba. Mi ćemo odluku prihvatiti kakva god da bude, ali ako imamo u vidu da je centar formiran da bi se pružala pomoć toj državi, neophodno je da taj pravni status bude jasno definisan", poručio je Borđuža.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GENERALNI SEKRETAR ODKB-A: Politika zavadi pa vladaj se vodi da bi oslabila slovenske narode

Izvor: Kurir, 20.Okt.2016

...Borđuža je naglasio da je kategorički protiv teze "ako nisi s nama, ti si protiv nas", navodeći da su poruke u tom tonu koje Srbiji stižu sa Zapada "još jedna potvrda da je u toku pokušaj da se veštački prekinu viševekovne veze među slovenskim državama"..Borđuža smatra da svaka država...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.