Izvor: Blic, 13.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za primat

Borba za primat

Borba za mesto prvog čoveka Demokratske stranke okupirala je pažnju njenih potpredsednika Zorana Živkovića, Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića, ostavljajući državne interese daleko za sobom.

Naime, na sednici GO na kojoj je trebalo da bude donesena odluka o stavu ove stranke prema formiranju nove vlade Srbije, centralna rasprava vodila se o tome da li je izborna kampanja DS bila dobra i da li rezultat koji je ova stranka ostvarila na izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavlja njen uspeh ili neuspeh.

Jovanović i Živković su izrazili nezadovoljstvo izborim rezultatom DS, ocenivši da je stranka mogla mnogo bolje da prođe na izborima. Oni su oštro kritikovali način na koji je nosilac liste Boris Tadić vodio kampanju, zamerivši mu da je ona bila lična, te da se sticao utisak da u DS postoji samo jedan čovek. Ipak, Glavni odbor stranke je na zahtev samog Tadića da se izjasni o tome da li je DS postigao uspeh na izborima, ogromnom većinom doneo odluku da rezultat DS predstavlja uspeh.

Na molbu da prokomentariše kritike koje su na njegov račun uputili potpredsednici Jovanović i Živković, Tadić je za 'Blic' rekao da je za njega najvažnija reakcija članova GO, od kojih je njih 338 glasalo za to da je rezultat stranke dobar, a samo njih osmoro smatra da je rezultat DS bio loš.

- Moj stav da je kampanja bila dobra i da je DS postigao uspeh podržala je ogromna većina članova GO, dok je stav Jovanovića i Živkovića podržalo osam članova ovog tela. To je za mene najvažnije. Nemam ništa protiv Jovanovića niti protiv bilo koga drugog ko ima različite stavove i sa zadovoljstvom prihvatam kritike - rekao je Tadić. On je naglasio da će odgovore o budućnosti stranke i njenom rukovodstvu dati Skupština DS koja treba da se održi 21. februara. Tadić je dodao da je procedura izbora stranačkog rukovodstva počela zakazivanjem Skupštine i dodao da sve ostalo treba prepustiti stranačkim organima.

Zamenik predsednika DS Zoran Živković kratko je rekao za 'Blic' da 'u stranci postoje različita mišljenja i da se ona sva poštuju'. Živković nije želeo dalje da komentariše unutrašnje odnose u stranci. On je istakao da će ova stranka novo rukovodstvo izabrati na Skupštini stranke i izrazio uverenje da će svaki izbor za koji se odluči članstvo stranke biti dobar.

- DS će dobiti novo rukovodstvo 21. februara. Skupština stranke do sada je uvek birala dobra rukovodstva jer Srbija ne bi bila ovakva da to nije činjeno, pa sam siguran da će većina doneti pravu odluku i na predstojećoj Skupštini - rekao je Živković. Ivana Cvetković - Ljiljana Begenišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.