Boljević i Ilić: Katastrofalna reforma iz 2009. da bude za nauk sadašnjoj vlasti

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljević i Ilić: Katastrofalna reforma iz 2009. da bude za nauk sadašnjoj vlasti

Beograd -- Posledice reforme paravosuđa iz 2009. su katastrofalne i osećaju se i dan danas, ocenili Dragana Boljević i Goran Ilić.

Predsednca Društva sudija Srbije i član Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije su, gostujući na N1, poručili i da bi to trebalo da bude za nauk sadašnjoj vlasti da posluša stručnjake.

Počasna predsednca Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda u Beogradu Dragana Boljević podsetila je u Novom danu TV N1 da su strukovna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udruženja svojevremeno upozoravala da će građani jako dugo osećati posledice svega što se dešavalo 2009. godine.

"Mi smo postali paradigma neprava među strukovnim udruženjima u Evropi, u Savetu Evrope, u institucijama EU. Nemerljiva šteta je naneta", istakla je Boljević.

Član Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije, zamenik Republičkog javnog tužioca, član Državnog veća tužilaca i Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić dodao je da zbog katastrofalnih posledica reforme pravosuđa iz 2009. svi bili na gubitku - i građani koji nisu dobili bolje i efikasnije pravosuđe, i sudije i tužioci među koje se uselio strah, a na kraju i tadašnja vlast čiji su postupak građani kaznili na narednim izborima.

Reforma koja je sprovedena pre deset godina, trebalo bi da služi za nauk sadašnjoj vlasti da posluša stručnjake, saglasili su se gosti Novog dana.

No, zasad im se čini da se to ne dešava, jer u postupku donošenja ustavanih amandmana vlast nema sluha za ozbiljne primedbe strukovnih udruženja.

Da biste unapredili pravosuđe morate imati konsenzus svih bitnih činilaca - strukovnih organizacija, politike i akademske zajednice, rekao je Goran Ilić i dodao da ukoliko toga ne bude bilo, svaka reforma je unapred osuđena na propast.

"Mera kvaliteta Ustava nije samo njegova sadržina, nego i način njegovog donošenja (...) Između dva svetska rata imali smo oktroisani (nametnuti) ustav, koji je osuđen kao negativan, jer je bio jednostrani akt kralja", podsetio je on.

Boljević je dodala da je svaka izmena pravnog sistema politički akt, i da Vlada i narodni poslanici, kao reprezenti narodne volje, imaju pravo da sprovode reforme onako kako misle da treba, ali da u vezi sa tim da li će te reforme biti celishodne i sa pozitivnim rezultatom, struka mora i treba da pomogne.

"Nama se čini da do sada struka nije dovoljno slušana, bili smo pozivani u radne grupe (za izradu ustavnih amandmana) do onog momenta dok se nije procenilo da su naše kritike neizdržive, da nisu više poželjne. Ali u međuvremenu su se pojavila neka druga udruženja koja pozdravljaju svaki akt vlasti. Nisam za to da se svaki potez vlasti napada, ako je nešto dobro treba da pohvalimo, ali ako nije dobro, sudije i tužioci imaju etičku dužnost da kažu da nešto ne valja", rekla je Boljević.

Uverena je i da ukoliko vlast odluči da ipak promeni Ustav, ima dovoljno vremena da se struka posluša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.