Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojkotovati ili ne bojkotovati

Beograd, Bukurešt -- Stav Saveta za Kosovo da Srbi ne učestvuju u kosovskim organima - bez odobravanja predstavnika međunarodne zajednice u SCG.

Ograđujući se da nije dobio zvanični izveštaj od Vlade Srbije, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Polt izjavio je da, ukoliko odluka Saveta znači povlačenje iz procesa na Kosovu, to onda predstavlja negativan razvoj događaja. Sa druge strane, iz državnih institucija poručuju da uvažavaju svačije mišljenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali da se stav većine mora poštovati.

Polt je, gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, rekao da je obavezujuća odluka Saveta za Kosovo da Srbi ne učestvuju u radu privremenih pokrajinskih institicija negativan razvoj događaja i da bojkot nije rešenje: "Od prvog dana mog boravka u Srbiji pokušavam da objasnim da je jedini način da se dođe do rešenja za Kosovo potpuno angažovanje svih strana - vlade u Beogradu, pojedinaca sa Kosova, bilo da su oni Srbi ili Albanci, i međunarodne zajednice, kao bilateralno SAD. Samo kroz pun angažman, pregovore, diskusiju i pronalazak zajedničkih rešenja situacija može biti razrešena. Politika bojkota apsolutno ne donosi nikakve rezultate."

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da odluka Saveta ne znači nikakav bojkot. On navodi i da ne treba da se žuri sa izjavama i ocenama jer je, kako je rekao, ubeđen da će sve biti u redu: "Možda neki žele da naprave priču kako smo mi sada mnogo loši i da su opet zli Srbi doneli opaku odluku. Možda je dosta trapavo i data izjava, obavezujuća informacija. Ne znam kako je to konstruisano, ali znam šta smo pričali na Savetu. Vrlo je konstruktivan pristup bio na Savetu i ja očekujem dalje rezultate."

Bez rasprave?

Kandidat Srpske liste za Kosovo Ranđel Nojkić ocenio je da je pomalo čudan način na koji je Državni savet doneo odluku da se nisu stekli uslovi za učešće u kosovskim institucijama. Nojkić navodi da premijer Koštunica nije dozvolio raspravu o tom pitanju, iako je bilo interesovanja.

Nebojša Čović tvrdi da niko nikom nije zabranjivao raspravu i da je to bila vrlo dobra i konstruktivna sednica. On ističe da ne treba da se komentariše odluka Saveta, jer je ona doneta da bi se poštovala: "Ne moramo da mislimo isto, ali ako smo se dogovorili da odluka se donosi na osnovu većine, onda će se takvi pristupi poštovati, uz mogućnost da neko kaže da se sa tim nije složio."

Čović je naglasio i da odluka o to da se ne učestvuje kosovskim institucijama nije konačna. To je potvrdio i predsednik skupštinskog odobora za Kosovo Dušan Proroković. On je objasnio da je zaključak Saveta da trenutno ne postoje uslovi za povratak u kosovske institucije, a da postoji mogućnost da odluka bude promenjena posle sednice Saveta bezbednosti UN 27. maja.

Savet za Kosovo juče je bez rasprave prihvatio informaciju o neulasku Srba u kosovske institucije. Takav predlog su članovima Saveta izneli i premijer Srbije i savetnik predsednika Srbije, a u njoj stoji da u ovom trenutku ne postoje uslovi da Srbi učestvuju u privremenim institucijama.

Balkanski lideri o Kosovu

Premijer Srbije Vojislav Koštunica založio se za kompromisno rešenje za Kosovo, bez promene postojeće državne granice i uz obezbeđenje proširene autonomije.

"To znači i da je naša zajednička obaveza da nađemo rešenje, ne menjajući postojeće državne granice, a koje obezbeđuje jednu vrstu proširene autonomije za Kosovo i Metohiju", rekao je Koštunica učesnicima Osmog samita šefova država ili vlada zemalja-članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, SEECO.

Koštunica je rekao da se Srbija snažno zalaže za zajedničku afirmaciju opšteprihvaćenog principa nepovredivosti međunarodno priznatih granica kako bi bila osigurana politika koja vodi ukupnoj i održivoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti regiona. Ocenivši da je kosovski problem trenutno najsloženiji u regionu, Koštunica je rekao da taj problem mora biti rešavan postepeno, pažljivo i uz ostvarivanje održivih i nepovratnih pomaka. Koštunica kaže da Srbija želi da doprinese stvarnom ispunjenju standarda na Kosovu, ali da stvarno merilo za ispunjenje standarda nije politički proces, već rezultati na terenu, posebno u pogledu slobode kretanja, bezbednosti i povratka.

Na skupu učestvuju i predsednici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Moldavije i premijer Grčke i predstavnici OEBS-a, Evropske unije i Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope. Skup je otvorio predsednik Rumunije Trajan Basesku, koji je govorio o ideji i zalaganjima regiona da postane član evroatlantskih integracija. "Pozitivan ishod primene standarda na Kosovu uticaće na pregovore o budućem statusu Kosova i na stanje u regionu", rekao je on.

Premijer Grčke Kostas Karamanlis izjavio je u Bukureštu da Grčka preuzima predsedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi u kritičnom trenutku za region jer se ove godine rešava pitanje Kosova. Karamanlis je rekao da Grčka podržava fundamentalne principe suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica i zaštite ljudskih i manjinskih prava na Kosovu. "Potrebno je stvoriti uslove za povratak hiljada raseljenih Srba sa Kosova i odmah preduzeti mere za obnovu crkava i manastira uništenih u martu 2004.", rekao je on.

Karamanlis je istakao da problem Kosova nije samo problem Beograda i Prištine, već celog regiona i Evrope. "Stav Grčke je da budući status Kosova treba rešiti mirnim dijalogom u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija, Helsinškim dokumentom i Pariskom poveljom o novoj Evropi", rekao je Karamanlis i dodao da u razgovorima o rešavanju pitanja Kosova treba da učestvuju UN, u tesnoj saradnji sa Evropskom unijom, SAD i Rusijom.

Neformalni forum

Evropska unija u potpunosti podržava ideju šefa UNMIK-a da se na Kosovu osnuje neformalni politički forum vlasti i opozicije radi postizanja konsenzusa o stavovima o najvažnijim pitanjima, izjavio je izaslanik za Kosovo visokog predstavnika EU Havijera Solane, Fernando Đentilini.

Lider vodeće kosovske opozicione stranke, Demokratske partije Kosova, Hašim Tači saopštio je posle sastanka sa Đentilinijem da je DPK predala UNMIK-u svoje preporuke i iznela nameru da se uključi u rad foruma koji je inicirao administrator UN Soren Jesen-Petersen. "U potpunosti podržavamo tu ideju i sve ideje koje će pomoći vođenje političkog procesa na Kosovu", kazao je Đentilini.

Takav forum, kako je dodao zvaničnik EU, neće zameniti kosovske institucije, ali može biti dobar način da se unaprede procesi, i mesto gde će politički lideri raspravljati o ključnim pitanjima sa kojima će Kosovo biti suočeno narednih meseci.

UNMIK pozvao predstavnike Srba

Misija UN na Kosovu ponovo je danas pozvala političke predstavnike Srba da se uključe u rad kosovskih institucija na svim nivoima i upozorio da je period koji su proveli van institucija - izgubljeno vreme za srpsku zajednicu. UNMIK je poziv uputio dan posle odluke Saveta za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije da ne podrži uključenje Srba u kosovske institucije.

Portparol administracije UN Niradž Sing izjavio je da je veoma važno da sve etničke zajednice na konstruktivan način učestvuju u svim procesima i pozvao političko rukovodstvo Srba sa Kosova da promeni stav.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.