Bogdanović: Razgovori Beograda i Prištine i o statusu

Izvor: Blic, 22.Avg.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Razgovori Beograda i Prištine i o statusu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da Beograd i Priština treba da razgovaraju, ne samo o tehničkim pitanjima već i o statusu, a sve u cilju pomirenja dve etničke zajednice.

"Ako ne sednemo s njima, ne znam sa kim možemo. Naravno, uz prisustvo međunarodne zajednice kao medijatora i što pre sednemo, pre ćemo rešiti probleme i nesporazume koji postoje", istakao je ministar.

Bogdanović je u intervjuu Tanjugu rekao da se ne može razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo o tehničkim pitanjima, kao što to traže Priština i deo međunarodne zajednice, već se mora razgovarati i o statusu.

"Nema tajnih pregovora"

Bogdanović kategorički demantuje špekulacije o tajnim razgovorima Beograda i Prištine i kaže: "Ne vodimo tajne razgovore, jer onda ne bismo imali potrebe da tražimo javne pregovore. Niti bismo imali potrebe da podnosimo rezoluciju u Ujedinjenim nacijama". On smatra da su to "apsolutne laži pojedinih opozicionih stranaka u Prištini". Zvaničnici Srbije sve što rade, rade na potpuno transparentan način, dodao je on.

"Zato srpska strana predlaže da se ide korak po korak u razgovarima o statusu, zatim o svim životnim problemima sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci, ali tako da se ide u pravcu pomirenja dve etničke zajednice", smatra ministar.

"To je prilika da se napokon reši pitanje i Srba i Albanaca na zapadnom Balkanu. To je naša ponuda. To je naš cilj", poručio je Bogdanović.

"Ne želimo ništa da radimo iza leđa bilo kome, a najmanje Srbima sa Kosova i Metohije", dodao je Bogdanović.

S tim u vezi ministar je ukazao da su sve priče o tajnim pregovorima, razmenama i podelama teritorija - apsolutna neistina.

Prema njegovim rečima, stavovi države i politika prema Kosovu su potpuno jasni.

On je podsetio i da se većina stranaka u Srbiji zalaže za pregovore sa predstavnicima kosmetskih Albanaca.

"Manastire ne mogu čuvati oni koji su gledali kako ih ruše"

Ministar se osvrnuo i na najavu da će Kosovska policijska služba uskoro u svojoj nadležnosti imati i čuvanje srpskih manastira i crkava i to ocenio kao veliki problem.

"Ne želimo da oni, koji su nemo posmatrali rušenje i skrnavljenje srpskih crkava i manastira, sada te crkve i manastire čuvaju. Videli ste i stav Srpske pravoslavne crkve koja se tome takođe protivi", istakao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, postavlja se ozbiljno pitanje da li je međunarodna zajednica spremna da sačuva srpske viševekovne kulturno-istorijske spomenike i da li je Unesko, pod čijom su zaštitom neki manastiri na Kosovu i Metohijii, spreman da stane u njihovu zaštitu.

Bogdanović je ukazao da bi o tom pitanju morali biti konsultovani SPC, Vlada Srbije i kosovski Srbi i zrazio bojazan da takvi potezi privremenih kosovskih vlasti neće ići u pravcu smirivanja situacije, nego podizanja tenzija.

Na pitanje da li su zvaničnici Srbije reagovali na tu odluku, Bogdanović je odgovorio potvrdno, ali i da izneti stavovi nisu naišli na razumevanje kod Kfora.

"Kfor je, po Rezoluciji 1244, dužan da zaštiti sve građane na prostoru Kosova i Metohije, samim tim i sve sakralne objekte. Očigledno je da njihova procena, da je situacija sada bezbedna i da deo odgovornosti mogu da prenesu na KPS, nije dobra. To je samo šminkanje realnosti", upozorio je ministar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.