Bogdanović: Milošević zazirao od Vuka

Izvor: Politika, 09.Mar.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Milošević zazirao od Vuka

BEOGRAD - Bivši ministar policije Radmilo Bogdanović rekao je da se nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević 9. marta 1991. godine uplašio gubitka vlasti i „zazirao je od Vuka Draškovića i njegovog uticaja”.

Bogdanović je, u intervjuu za Ekonom:east magazin, rekao da je režim dobro procenio da će biti najmanje 100.000 ljudi na demonstracijama 9. marta, kao i da se nosio mišlju da policija štiti samo institucije. „Milošević je, međutim, po svaku cenu insistirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da demonstrantima ne dozvolimo da dođu na Trg Republike”, podsetio je Bogdanović.

Rekao sam tada Miloševiću, seća se Bogdanović: „Slobo, nema te sile, nema tog policijskog ešalona koji može da zadrži masu od 100.000 ljudi”. „Milošević je, ipak, ostao uporan, ali bili smo svesni da masu ne možemo zadržati. Pokušali smo da ih razbijemo, ali to nije išlo”, naveo je Bogdanović.

Bogdanović je rekao i da se nikada nije vodila istraga o pogibiji demonstranta Branislava Milinovića (18) i policajca Neđeljka Kosovića, jer je Milošević „brže-bolje” prihvatio da se u Skupštini formira anketni odbor od svih stranaka.

On je dodao i da nikada nije dao naređenje da se puca u demonstrante.

Bogradović je rekao da je izvođenje tenkova na ulice Beograda odluka člana Predsedništva SFR Jugoslavije Borisava Jovića, u dogovoru sa Miloševićem. „U tome nisam učestvovao. Nije bilo potrebe za tenkovima, Milošević je trebalo da mi veruju da možemo da sredimo stvar”, rekao je Bogdanović, koji je posle devetomartovskih demonstracija podneo je ostavku na mesto ministra policije.

FoNet

objavljeno: 09.03.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.