Izvor: B92, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bodrožić ne ide u zatvor

Kikinda -- Novinar Željko Bodrožić, urednik Kikindskih, ipak neće morati u zatvor zato što mu je nekoliko organizacija uplatilo novac za kaznu.

Prijatelji, humanitarne i druge organizacije i list Dnevnik uplatili su danas 32.000 dinara na ime novčane kazne za dve presude za klevetu Opštinskog suda u Kikindi, a novac je prikupljen pošto je Opštinski sud u Kikindi odlučio da novčane kazne Bodrožiću preinači u 80 dana zatvora.

"Novac je danas uplaćen i više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mi ne preti odlazak u zatvor", rekao je Bodrožić.

Zatvorsko pritvaranje sud je propisao jer Bodrožić nije platio novčane kazne u zakonom propisanom roku od tri meseca. "Na neki način, Opštinski sud mi je prvi put učinio uslugu, jer se sa mrtve tačke pomerio slučaj, po kom mi država duguje novac", ocenio je Bodrožić.

Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava naložio je Srbiji u novembru 2005. da ukine presudu i obešteti Bodrožića, osuđenog zbog klevete funkcionera Socijalističke partije Srbije Dmitra Šegrta.

Bodrožić je upozorio da nije u redu da ga država zbog tekstova šalje u zatvor, a istovremeno ne ispunjava obaveze koje je preuzela time što je članica Ujedinjenih nacija.

Potom je usledila reakcija Službe Vlade Srbije za ljudska prava. "Primio me je Petar Lađević i obećao nadoknadu u roku od mesec dana", izjavio je Bodrožić.

Prema odluci Komiteta Ujedinjenih nacija, Bodrožićevi advokati uputiće zahtev za obeštećenje na oko milion dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.