Blokade zbog dve ambasade

Izvor: S media, 10.Avg.2010, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokade zbog dve ambasade

Sastanak Komisije za sukcesiju SFRJ biće održana tek u oktobru. Neraspoređeno 79, od ukupno 123 objekta.

Komisija za sukcesiju imovine bivše Jugoslavije sastaće se u Sarajevu, najverovatnije, u oktobru. Do tada bi trebalo da se pripremi teren za nastavak razgovora, a skoro sve države, članice nekadašnje SFRJ, kasne u ispunjavanju zacrtanih poslova.

Visoki predstavnik za sukcesiju Gašo Knežević kaže za ”Novosti” da još nisu potpisani svi ranije predviđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ugovori, kao i da nisu ”stale na noge” sve komisije.

- Nisu svi imenovali predstavnike za pitanja državne imovine i za arhive - precizira Knežević. - Takođe, bilo bi dobro i da se što pre sastanu predstavnici republika za raspodelu diplomatsko-konzularnih predstavništava, da bi onda Komisija za monitoring sukcesije mogla da donese nove preporuke.

Procene su da će konačan dogovor o podeli DKP označiti i brži rad na ostalim ”kolosecima”. Podsetimo, bilo je planirano da se tačka na taj posao stavi na sastanku u Beogradu 17. juna, ali je taj susret - otkazan. U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije ne iznose datum sastanka.

Prema poslednjim informacijama, naša države je dužna da do kraja ove godine napusti 24, od 44 DKP objekta koja je koristila od raspada SFRJ. Neraspoređeno je ostalo 79 objekata, za koje države nisu bile preterano zainteresovane. Ukupna vrednost 123 objekta još 1990. godine procenjena je na 266,40 miliona dolara.

- Na poslednjem sastanku postignut je dogovor oko raspodele objekata, ali nismo utvrdili datum iseljenja - kaže za ”Novosti” Viktor Gaber, koordinator MIP Makedonije u pregovorima o sukcesiji. - To bi trebalo da bude tema sledećeg susreta.

Kao ”problematični” DKP objekti ranije su pominjane ambasade u Rusiji, Brazilu, Indiji i Japanu. Od većih ambasada, kako saznajemo, samo je raspodela dve još sporna.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.