Blic: Izbori u oktobru?

Izvor: B92, 12.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blic: Izbori u oktobru?

Beograd -- Predsednički i lokalni izbori biće zakazani za kraj oktobra, pod uslovom da SB UN odobri nastavak pregovora sa Prištinom, piše Blic.

Kako piše beogradski dnevnik, to je načelan dogovor vladajuće koalicije, koju čine DS, DSS i G17 plus. "Ukoliko ipak ne bude nastavka pregovora, ići će se na to da se ovi izbori raspišu tek za februar ili mart", kaže izvor Blica blizak pregovaračima.

U vladajućoj koaliciji računaju da bi nastavak pregovora o rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budućeg statusa Kosova u predizbornoj kampanji mogli da iskoriste kao uspeh u diplomatskim naporima da se Pokrajina zadrži u sastavu Srbije i da bi to birači znali da cene.

Ustavni zakon predviđa da se lokalni i predsednički izbori raspišu do kraja ove godine. O pokrajinskim izborima, načinu i vremenu njihovog sprovođenja, za sada još nema dogovora.

Izborni paket o kojem su proteklih dana pregovarali ljudi od poverenja lidera DS-a, DSS-a i G17 plus, podrazumeva da će sve tri stranke kao predsedničkog kandidata podržati sadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, a da će na lokalnim izborima nastupati sa jedinstvenom listom.

Tu vladajuća koalicija nailazi na prvi problem jer tri stranke nisu uspele da se usaglase oko izbornog sistema. Dok se demokrate zalažu za većinski sistem, DSS i G17 plus smatraju da bi lokalni izbori trebalo da se sprovode po proporcionalnom sistemu, uz to da se predsednik opštine bira skupštinskom većinom.

Demokrate smatraju da bi većinski sistem koaliciji DS-DSS-G17 plus doneo pobedu u 90 odsto opština. Računa se da bi po većinskom sistemu u drugi krug, tamo gde bi ga bilo, išli predstavnik te koalicije i radikala.

Dogovor o izbornom sistemu ostavljen je za kraj avgusta, a u međuvremenu, Ministarstvo za lokalnu samoupravu, zajedno sa OEBS-om, radi na nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi.

Mićunović: Koalicija dobro funkcioniše

Dragoljub Mićunović (FoNet)

Predsednik političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović izjavio je da dvomesečna koalicija sa DSS-om "ide dobro".

"Kažu da se plivanje najbolje nauči kada se skoči u vodu. Zato je bilo potrebno da skočimo u vodu, odnosno u tu koaliciju, i da onda zajednički učimo da radimo", rekao je on za Večernje novosti.

Mićunović je, u vezi s predstojećim predsedničkim i lokalnim izborima, kazao da DS želi da Boris Tadić bude zajednički kandidat vladajuće koalicije, a da je prirodno da se koalicija sa republičkog nivoa preslika i na lokalni nivo.

Na pitanje koliko će ova vlada trajati, Mićunović je odgovorio: "Verujem, četiri godine."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.