Izvor: B92, 30.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bler: Ne kažnjavamo Srbiju

Beograd -- Najbolji način da se postigne ispravan ishod za Kosovo jeste nadgledana nezavisnost prema planu Martija Ahtisarija, smatra Toni Bler.

U autorskom tekstu koji prenosi list Danas u vikend dodatku posvećenom Kosovu, bivši premijer Velike Britanije navodi da je prelazak na nadziranu nezavisnost u "žiži napora", i ističe da rešavanje statusa Kosova nije "kažnjavanje Srbije".

Prema njegovom mišljenju, predlozi Martija Ahtisarija koji su predstavljeni Savetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti UN 3. aprila priznaju "aspiracije većine kosovske populacije i istovremeno ozbezbeđuju ekstenzivne garancije kosovskim Srbima".

On je naveo da je saglasan sa ranijom Ahtisarijevom ocenom da je "sadašnja neizvesnost postala glavna prepreka za demokratski razvoj Kosova", kao i da insistiranje na status kvou na Kosovu nije recept za stabilnost niti osnova za pomirenje između kosovskih Albanaca i srpskih zajednica.

"Ahtisarijev predlog za nezavisnost, koju će u početku nadgledati međunarodna zajednica, pravi je put napred. To će obezbediti politički stabilnu i ekonomski održivu zemlju u kojoj se poštuje vladavina zakona, gde su sve zajednice efikasno zaštićene", navodi se u tekstu.

Shefer u Prištini

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer zatražio je juče u Prištini od političara i stanovnika da pokažu uzdržanost i strpljenje po pitanju rešavanja procesa statusa Kosova.

On je rekao da će NATO i Kfor biti na Kosovu kako bi garantovali da se sve odvija u mirnoj sredini za većinsko i za manjinsko stanovništvo.

Shefer je kazao da su NATO saveznici za veoma brzo donošenje rezolucije Saveta bezbednosti na osnovu Ahtisarijevog predloga: "Ja ponovo pozivam naše ruske prijatelje i Beograd da pokažu fleksibilnost".

Bler dodaje da će biti veliki izazov primeniti taj plan, jer će to zahtevati "stvarnu opredeljenost kosovskog rukovodstva i ljudi da grade novo Kosova u skladu sa Ahtisarijevim predočavanjima i da stvore društvo u kojem će sve zajednice živeti zajedno u miru".

"To će zahtevati da lideri kosovskih Srba prepoznaju mogućnosti koje rešenje prezentuje njihovim zajednicama i da se angažuju u tome. A, to će zahtevati i održivu posvećenost međunarodne zajednice", piše u tekstu.

Bler navodi da je potrebno da nezavisnost Kosova bude na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti, jer je ona od presudne važnosti za podršku EU i priznanje širom sveta.

"Reč je o stavljanju na mesto pravog ishoda za Kosovo. Želim da vidim kako Kosovo i Srbija rade zajedno i slede ideju pomirenja. Želim da vidim obe zemlje kako se kreću u pravcu EU i NATO-a. Nestrpljivo očekujem dan kada će britanski premijer sedeti za stolom u Savetu Evrope sa kolegama sa zapadnog Balkana", zaključuje bivši premijer Velike Britanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.