Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blazi: Nema osnova za pregovore

Vašington, Beograd, Priština -- Francuski šef diplomatije Filip Dust Blazi u Beogradu poručio da nema osnova za nastavak direktnih pregovora o Kosovu.

Mninistar spoljnih poslova Francuske Filip Dust Blazi boravio je danas u Beogradu i Prištini gde je razgovarao sa srpskim i kosovskim zvaničnicima. On je ponovio da Francuska podržava predlog Martija Ahtisarija o budućem statusu Kosova i poručio Rusiji da nema razloga za dodatnim pregovorima.

Blazi je u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odvojeno razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem.

Ministar Drašković rekao je da je pogrešna procena "naših prijatelja u EU" da bi Srbija, ako Kosovo nasilno bude proglašeno nezavisnom državom, sa "ogromnim entuzijazmom krenula u evroatlantske integracije".

"U stanju nacionalnog šoka zbog nasilja nad granicama svoje države i nad istorijom svoje države, ja delim drugačije mišljenje da bi ogromna većina srpskog naroda tada reagovala sa osećajem poniženja i da bi došlo do dramatične erozije evropskog raspoloženja u Srbiji", rekao je Drašković.

Dust Blazi je nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Draškovićem naveo i da ne može da predvidi koliko će vremena biti potrebno za usvajanje nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

"Sve strane su imale potrebno vreme da izlože respektivne stavove. Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija je saslušao obe strane. Mi ne vidimo u ovom momentu da je došlo do nekih značajnih novih elemenata koji bi opravdali da strane dobiju nove stavove i nastave da pregovaraju. Te prilike su postojale, ali nisu dovele do konkretnih rezultata i verujte da mi je žao zbog toga", rekao je Blazi.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Francuske Filipom Dust-Blazijem da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova i Metohije.

Tadić je naglasio neophodnost nastavka pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije kako bi se pronašlo kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

"Plan Martija Ahtisarija nije plod kompromisa, zbog čega Srbija i misli da je taj plan neprihvatljiv. Samo kompromisno rešenje kosovskog pitanja može doneti stabilnost čitavom regionu", rekao je srpski predsednik.

Tadić i šef francuske diplomatije razgovarali su i o evropskim i evroatlantskim integracijama Srbije, kao i o bilateralnim odnosima dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je večeras, u razgovoru sa šefom francuske diplomatije Filipom Dust Blazijem, da plan o budućem statusu Kosova specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija zastupa stavove kosovskih Albanaca.

Koštunica je ocenio da je Ahtisarijev plan protivpravan i nelegitiman, jer se njime krši Povelja UN i Rezolucija broj 1244 Saveta bezednosti svetske organizacije.

Plan ne ispunjava nijedan uslov da se nađe u Savetu bezbednosti, rekao je Koštunica, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Koštunica je izjavio da plan nije zanovan na kopromisu, već pokušava da Srbiji otme 15 odsto njene teritorije, što je u suprotnosti sa mandatom poverenim Ahtisariju.

Zato je neophodno nastaviti pregovore sa Prištinom i kroz kompromis pronaći održivo rešenje za Kosovo, uvažavajući međunarodno pravo i Povelju UN, a to je suštinska autonomija u okviru Srbije, ocenio je Koštunica.

On je izjavio da su "nedopustive pretnje albanskih terorista nasiljem nad Srbima i nealbancima ukoliko Kosovo ne bude nezavisno i ukazao da takve pretnje međunarodna zajednica mora da sudi".

Blazi je danas bio u poseti Kosovu, gde je izjavio da je Ahtisarijev predlog prilika za stabilnost Kosova i šireg regiona.

"To je izbalansirano rešenje u skladu sa očekivanjem većinske populacije na Kosovu i nudi ozbiljne garancije za manjine na Kosovu, jedna od garancija je i međunarodno prisustvo", rekao je Blazi.

On je dodao da se predsedniku i premijeru Kosova zahvalio na podršci koju su dali Ahtisarijevom predlogu, a da će im međunarodna zajednica pomoći u izgradnji modernog društva.

"Pozvao sam Srbe da pokažu politički realizam i iskoriste mogućnost koja im se pruža. Njihova prava će biti jasna, posebno u pravosuđu i policiji, a takva prava do sada nisu bila poznata u Evropi", rekao je Blazi i dodao da međunarodna zajednica neće dozvoliti podelu Kosova ili ometanje primene Ahtisarijevog predloga.

Samardžič i Kojen završili posetu Njujorku

Dvojac srpskih savetnika za Kosovo, Slobodan Samardžič i Leon Kojen okonćao je danas u Njujorku seriju susreta sa predstavnicima država ćlanica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i međunarodnih organizacija, predstavivši srpske amandmane na predlog Ahtisarijevog rešenja statusa Kosova.

"Upoznali smo ih sa našim stavovima i predlozima kako dalje", rekao je agenciji Tanjug savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžič.

Samardžič i Kojen su se od poćetka sedmice sastali sa gotovo svim ambasadorima država ćlanica Saveta bezbednosti, ukljućujuči Rusiju, Kinu, SAD, Veliku Britaniju, Indoneziju, ali i sa predstavnicima Afrićke unije i Kube, koja predsedava Pokretom nesvrstanih.

"Upoznali smo ih sa amandmanima, koje smo definisali o svakom pitanju o kojem su Ahtisarijevi predlozi nezadovoljavajuči", rekao je Kojen, naglašavajuči da se predlozi Berograda odnose na pitanja decentralizacije, zaštite verske i kulturne baštine, spoljnog duga, imovinskih pitanja i privatizacije.

Poseta dvojice savetnika za Kosovo usledila je svega nekoliko dana nakon što je međunarodna zajednica obznanila raspored poteza u procesu rešavanja statusa pokrajine, pošto je Ahtisari izjavio da više nema prostora za pregovore, jer su dve strane ostale ćvrsto opredeljene za zastupanje prvobitnih stavova vezanih za statusna pitanja.

Kako je najavljeno u UN, Ahtisari če svoj plan u ponedeljak predstaviti u sedištu UN u Njujorku, nakon ćega če o tom dokumentu raspravljati i Kontakt grupa u Londonu.

Takođe je najavljivano da bi Savet bezbednosti o ovom dokumentu trebalo da raspravlja 3. aprila.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Belgija ćvrsto zastupaju stav da je plan bivšeg finskog predstavnika "jedino rešenje kosovskog pitanja sa kojim raspolaže međunarodna zajednica", dok se Rusija i Kina glasno protive rešenjima na koje ne pristanu vlasti u Beogradu.

Ostale države ćlanice Saveta bezbednosti tek treba da definišu konaćan stav o Ahtisarijevom dokumentu, ali su predstavnici Azije i Afrike več pokazali izvesne rezerve u pogledu predloženih rešenja.

AP: Nadzirana državnost za Kosovo

Agencija AP objavila sažetak Ahtisarijevog plana za Kosovo koji će se, kako se očekuje, početkom aprila naći pred UN-om.

Plan za Kosovo specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija garantovaće Kosovu "međunarodno nadziranu državnost", osnivanje snaga bezbednosti s najviše 2.500 pripadnika i utvrdiće rokove za brzo održavanje izbora.

U "Celovitom predlogu za rešenje statusa Kosova" piše da će "Kosovo biti multinacionalno društvo, upravljaće sobom na demokratski način, uz puno poštovanje vladavine zakona, uz najviši nivo međunarodno priznatih prava čoveka i osnovnih sloboda, i zalagaće se za miran i napredan život svih svojih stanovnika".

Agencija navodi da plan predviđa obezbeđenje zaštite prava manjina, "inkluzivnog pravosudnog sistema", zaštite i promovisanja verskog i kulturnog nasleđa i osiguranje "nesputanog i neometanog postojanja i delovanja Srpske pravoslavne crkve".

Plan predviđa da Skupština Kosova, u dogovoru sa međunarodnim civilnim predstavnikom, koji će predstavljati i EU, treba da, u prelaznom periodu od 120 dana po potpisivanju sporazuma o rešenju statusa, donese ustav, kojim će se garantovati ti i drugi ključni principi.

Tokom prelaznog perioda, Skupština Kosova trebalo bi da usvoji i zakone za sprovođenje rešenja. Ti zakoni i ustav stupili bi na snagu na kraju prelaznog perioda.

AP prenosi da plan predviđa da će sve izbeglice i raseljena lica sa Kosova imati pravo na povratak svojim domovima, i pravo da traže vraćanje svoje pokretne i nepokretne imovine.

Ahtisarijev plan, prenosi AP, predviđa da će se misija Ujedinjenih nacija na Kosovu završiti na kraju prelaznog perioda, kada će njena zakonodavna i izvršna ovlašćenja biti preneta, "u celini, na vlasti Kosova".

"Devet meseci od stupanja na snagu sporazuma o rešenju, biće održani parlamentarni i lokalni izbori", navodi se u Ahtisarijevom predlogu.

Pošto konstatuje da će ostvarivanje odgovornosti Kosova u skladu sa rešenjem "zahtevati širok obim složenih i teških aktivnosti", plan predviđa međunarodno prisustvo "radi nadgledanja i podrške relevantnim naporima vlasti Kosova".

Tako će Međunarodna grupa za upravljanje, prema planu, postaviti međunarodnog civilnog predstavnika, koji će "imati najvišu vlast u nadgledanju sprovođenja sporazuma".

Mandat međunarodnog civilnog predstavnika će trajati dok Međunarodna grupa za upravljanje "ne utvrdi da je Kosovo primenilo odredbe rešenja", piše u planu.

Međunarodni civilni predstavnik će imati ovlašćenja da poništava odluke i zakone vlasti Kosova, uvodi sankcije i smenjuje zvaničnike "za čije se aktivnosti utvrdi da nisu u skladu sa slovom i duhom rešenja", piše u sažetku predloga Ahtisarija.

Evropska misija za bezbednost i politiku odbrane "nadgledaće i savetovati u svim oblastima povezanim sa vladavinom prava" i pomagaće Kosovu u razvijanju "efikasnih, fer i reprezentativnih policijskih, pravosudnih, carinskih i kaznenih ustanova".

Misija će imati ovlašćenja i da "obezbedi održavanje i jačanje vladavine prava, javnog reda i bezbednosti".

Plan predviđa da će u roku od godinu dana biti ustanovljene "nove profesionalne i multinacionalne Snage bezbednosti Kosova", sa najviše 2.500 aktivnih i 800 rezervnih pripadnika.

Postojeći Kosovski zaštitni korpus biće raspušten u roku od godinu dana po završetku prelaznog perioda.

Stejt department: Nezavisno Kosovo ne bi bilo presedan

SAD smatraju da, ako bi se Kosovo, u skladu sa planom Ujedinjenih nacija, odvojilo od Srbije, to ne bi predstavljalo presedan koji bi važio i za druge regione, posebno ne za "zamrznute konflikte" na tlu bivšeg Sovjetskog Saveza, ističe se u tekstu objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

U članku se ističe da je stav diplomatije SAD da Kosovo predstavlja jedinstvenu situaciju, u koju su uključeni Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i NATO u dosad nezabeležnom obimu.

Između 1993. i 1999. godine, Savet bezbednosti je usvojio sedam rezolucija o Kosovu, od kojih četiri tokom 1998, kada su srpske snage na oružani ustanak odgovorile raseljavanjem albanske zajednice, stvaranjem stotina hiljada izbeglica i ubijanjem najmanje 2.000 Albanaca, navodi se u tekstu.

Vojna kampanja NATO-a protiv tadašnje SRJ, koja je trajala 78 dana, dobila je konsenzualni pristanak svih tadašnjih 19 zemalja-članica, piše autor članka, kao i da na Kosovu i danas mir održava 17.000 pripadnika NATO-a, uglavnom štiteći srpsku manjinu.

U tekstu se podseća na izjavu od 12. marta pomoćnika američkog državnog sekretara Danijela Frida, u razgovoru sa novinarima u Stejt departmentu. "Kosovo nije presedan ni za jednu drugu situaciju", izjavio je tada Frid.

Stejt department podseća i na upozorenje premijera Srbije Vojsilava Koštunica od 11. marta da bi nezavisnost Kosova predstavljala "opasan presedan" za Ujedinjene nacije.

"Postoje mnogi delovi sveta gde postoje problemi između većinskih i manjinskih zajednica. Postoje mnogi delovi sveta sa separatističkim zajednicama", rekao je Frid, ali je takođe napomenuo da "nigde u svetu ne postoji situacija koja podseća na Kosovo".

"Ne postoji mesto na svetu kojim već sedam, sada skoro osam godina, upravljaju UN. Ne postoji slučaj u kome je NATO bio prinuđen da interveniše da bi zaustavio proces masovnog etničkog čišćenja", napisao je američki zvaničnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.