Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blanuša: Ministar vodi hajku

Beograd -- Bivši upravnik Centralnog zatvora u Beogradu Dragiša Blanuša optužio ministra pravde da protiv njega vodi medijsku kampanju.

Stojković je 13. februara u Ministarstvu pravde rekao da je "po pravu nadzora" utvrdio da pravosuđe nije pokrenulo slučajeve protiv Blanuše zbog objavljivanja knjige "Čuvao sam Miloševića" i zbog zloupotrebe položaja, odnosno zato što je dopustio da u Centralni zatvor ulazi, kako je rekao, "ko je kako hteo".

"Ministar zaboravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kaže da je krivična prijava protiv mene, napisana zbog zloupotrebe službenog položaja i navodne otmice bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, odbačena", rekao je Blanuša za "Telegraf".

On je rekao da je "prozvan" u medijima, ali da protiv njega ni Ministarstvo pravde Srbije ni ministar Stojković nisu pokrenuli postupak. "Do danas nisam dobio nikakvu disciplinsku ili krivičnu prijavu od njih. Ministar Stojković napada me po nalogu svoje stranke", naveo je.

"Protiv mene se vodi politička hajka. Javno se preko državnih medija priča da sam izdajnik jer sam, navodno, predao Miloševića haškim istražiteljima", rekao je Blanuša. Prema mjegovim rečima, Milorad Ulemek Legija je "uhapsio i u CZ doveo Slobodana Miloševića" i on je "kao pukovnik JSO, dao pilota i desantni helikopter da se Milošević prebaci u Hag".

Blanuša je rekao da je nije dozvolio da Milosević bude vezan kada je dopremnjen u zatvor i da mu je bivši potpredsendik srpske vlade Čedomir Jovanović rekao da mu obezbedi najbolju sobu jer je to bivši predsednik Srbije "koga je narod birao".

Jovanović je, prema njegovim navodima, "legalno posećivao Miloševića". Bivšeg jugoslovenskog predsednika, kako je naveo, niko nije tajno posećivao, ali je bilo onih koji su želeli da to učine. "Jedan od ljudi koji su tajno želeli da se vide sa Miloševićem je visoko kotirani funkcioner u vladi Vojislava Koštunice", dodao je Blanuša.

Stojković je, takođe 13. februara, rekao da je više tužilaštava krilo dokumenta o posetama Jovanovića šefovima "zemuskog klana" i odugovlačilo sa pokretanjem postupka protiv Blanuše.

"U zatvorskim knjigama nema evidencije o posetama Spasojeviću. Doduše, ima zatvorskih čuvara koji su se javili da su svedoci poseta Jovanovića pritvoreniku Spasojeviću. Nije jasno zašto su se setili te Čedine posete dve godine nakon 2001. i zašto o tome nisu govorili dok su bili na poslu", rekao je Blanuša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.