Blam me da ti kažem

Izvor: Danas, 19.Apr.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blam me da ti kažem

"Blam me je da ti kažem", odgovor je koji se može čuti na pitanje za koga ćeš glasati. Dodaju - A u stvari ne verujem da ću za njega... Videću još, možda ni ne izađem na izbore...

Kako ide ona fora za poništavanje izbora? - pitaju onda, misleći na nasilno iznošenje izbornih listića sa glasačkog mesta. Pokušavaju da skrenu misao, neprijatno je u Srbiji razmišljati o izborima. Nije ni pristojno pitati ljude za koga će glasati. Kako mirno i opušteno odgovoriti na >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << to pitanje. Ne zacrveneti se. Unazad godinama, a pogotovo na svakim sledećim izborima. Ponuda je sve lošija jer su na sceni sve vreme isti ljudi, koji vremenom postaju sve "iskvareniji".

Nema nevinih, samo promenjenih - pokušaj je utešnih misli da smire savest koja u nekom delu poziva razum da izađe na izbore i ne dozvoli da neko drugi preuzme to pravo. S druge strane, logika se ispreči u toj nameri, jer ishod izbora je uveliko poznat. Aleksandar Vučić preuzeće apsolutnu vlast.

Ali, to u ovom trenutku nije ni važno. Ni strankama, kamoli biračima. Važno je nešto drugo, a to je ko će činiti budući sastav parlamenta, odnosno ko će se namestiti da uđe u vladu sa Vučićem. Borba za cenzus je nikada napetija. A čini se da je broj opredeljenih da glasa za neku od stranaka iz ovog, takozvanog proevropskog bloka nikada veći, dok je među njima broj neopredeljenih, samo tri dana pred izbore, takođe, prilično velik. Zajednička karakteristika svima je da nisu zaslužili glas, odnosno da birači moraju da se osete pomalo osramoćeno dok zaokružuju njihov broj na glasačkom listiću.

Zašto im ponovo ukazati poverenje. Pogotovo danas, kada je uveliko jasno da pobeđuje ona opcija na kojoj su upravo oni godinama dobijali izbore i gradili svoj stranački identitet. Koliko je Vučić za evropske integracije, toliko su i oni. Čini se, zbog elemenata nacionalizma koji je gotovo svaka od tih demokratskih opcija do sada pokazivala na delu, da i nema, u tom smislu, nikakve razlike. Ipak, bolje je da u skupštinskim klupama sede oni u brojčanom smislu jači nego ovi drugi, s desne strane, poput radikala i Dveri. Zbog mentalnog zdravlja nacije, recimo. Međutim, ono drugo što najviše žulja i što se ne može odvojiti gotovo ni od jednog učesnika, a to je besramno bogaćenje, korupcija, krađa..., vrte tu vrtešku tako silovito da je pegla neminovna. Šta god zaokružili.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.