Biserko istražuje zločine u Koreji

Izvor: B92, 07.Maj.2013, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biserko istražuje zločine u Koreji

Beograd -- Sonja Biserko izabrana je kao jedan od tri člana komisije UN čiji će zadatak biti da sprovedu istragu u Severnoj Koreji zbog mogućih zločina protiv čovečnosti.

Osim Biserko, u Komisiju je imenovan i penzionisani sudija iz Australije Majkl Donald Kirbi, koji će biti i predsednik te komisije i advokat iz Indonezije Marzuki Darusman.

"To kreće od kraja juna i trajaće do maja 2014. godine. UN su u više navrata raspravljale situaciju ljudskih prava u Severnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koreji i doneta je odluka da se formira ta komisija čije će zaduženje biti da napravi temeljan izveštaj koji bi se podneo u martu iduće godine u UN", rekla je predsednica Helšinskog odbora za ljudska prava u izjavi Tanjugu.

Biserko je istakla da ne može sada da govori o rezultatu te istrage, ali je naglasila da se o stanju ljudskih prava u toj zemlji vrlo ozbiljno razmišlja u pojedinim krugovima, a "pre svega u ovoj zajednici organizacija koje se bave ljudskim pravima uključujući sva tela UN".

"Biće dve misije na terenu verovatno u Južnoj Koreji ili nekim susednim zemljama u kojima se nalaze izbeglice iz Severne Koreje. Još ne znam kako će sve to izgledati, pošto tek treba da budem obaveštena o tome", rekla je Biserko.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biserko istražuje zločine u Severnoj Koreji

Izvor: RTS, 07.Maj.2013

Sonja Biserko izabrana u tročlanu komisiju UN-a koja će istraživati moguće zločine protiv čovečnosti u Severnoj Koreji...Predsednica Helšinskog odbora za ljudska prava Sonja Biserko izabrana je kao jedan od tri člana komisije Ujedinjenih nacija čiji će zadatak biti da u narednih godinu dana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.